Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MovieCops

Trónok harca 8. évad

2019. május 21. - Santino89

Két évig úgy voltam vele, hogy ha döcögősen is jutottunk el idáig (lásd 7. évad), a vége mindenképpen ütni fog, mert ez lesz a sztori csúcspontja, amit Martin már ezer éve kitalált, meg is osztotta a két showrunnerrel, már csak a drámai potenciál meg a vérprofi stáb miatt is nagy durranás lesz.

Aztán néztem az első részt, és disneys-marveles stílusú cukiskodás ment benne. Na, erre tényleg nem számítottam. Abban a sorozatban, ahol az egyik legszebb szerelem úgy kezdődött, hogy a hős meglátja a lányt, amikor a lány éppen egy másik férfi lábát fűrészeli le. A cukiskodás után ráadásul rögtön alienes-zombis horrorjelenettel akarnak ijesztgetni. Tudják ezek egyáltalán, mit csinálnak?

vlcsnap-00063.png

A második rész lassú, csendes, szomorú felkészülésével önmagában nem lett volna baj, ha leszámítjuk, hogy már csak négy rész van hátra ebből a korábban szinte átláthatatlanul komplex sorozatból, és rengeteg kérdésünkre valószínűleg nem fogunk választ kapni. És leszámítva azt, hogy sosem akartam látni Aryát szexelni. Egyesek szerint ez a gond a mi kultúránkkal; az nem zavart minket, hogy a mi kis Aryánk tizennyolc éves kora előtt már többszörös gyilkossá vált, de az igen, hogy önszántából szeretkezik a jóképű kovácsfiúcskával. Alapvetően igazat is adhatnék ennek az álláspontnak, mert tök jogos lenne ez a megállapítás minden más esetben, viszont Arya a szemünk láttára cseperedett fel, és szerintem mindenki úgy tekint rá, mint a saját lányára. És ki akarná látni szexelni a saját lányát? Oké, ez a Trónok harca, de azért vannak bizonyos határok.

De persze ezzel az epizóddal ez a kisebbik probléma, a nagyobb gond, hogy utólag visszatekintve ennek a résznek a világon semmi értelme sincs, hiszen az ezt követő grandiózus összecsapásban egyáltalán közel sem pusztul el mindenki, igazából csak néhány olyan mellékszereplő, akiket amúgy sem kedveltünk különösebben.

1555918576_gotarya.jpg

A harmadik rész nekem tetszett. Nem vagyok hadászati szakértő, de gyanítom, a folyamatosan fikázó kommentelők sem azok, vagy ha mégis, akkor teljesen biztos vagyok benne, hogy még sosem védtek egy olyan várat, amelyet élőholt zombihadsereg ostromolt (hacsak nem mediamarktos alkalmazottak black fridayen, de ez megint csak egy kisebbség).

És nem, nem volt túl sötét.

És nem, nem volt követhetetlen.

Egyszerűen arról van szó, hogy ez az epizód fokozottan megkívánta azt, ami amúgy minden egyes résznek kijárna ebből a sorozatból, hogy full hd tv-n, full hd minőségben élvezze az ember, ne pedig egy pici laptopon, vagy neadjisten tablet képernyőjén a reggeli metrón.

Valójában végig látható-követhető volt, hogy mi történt, és nem nehéz belátni, hogy ez egy tudatos rendezői döntés volt, egyrészt azért, hogy még félelmetesebbek legyenek a Mások, másrészt hogy érzékeltessék az apokaliptikus hangulatot, azt a rettegést, tehetetlenséget és káoszt, amit a karaktereink is érezhetnek. Itt, ebben a környezetben nem működhettek volna a Helm szurdok mesés reflektorai. Külön undorító volt, ahogyan a filmes újságírók asszisztáltak a csürhe fröcsögéséhez, mert több lájkot, meg nagyobb olvasottságot hoz, ha kiszolgálják a tömeg butaságát, mintha leírják, hogy ennek bizony oka volt, és nézd csak, amúgy tele van jobbnál jobb filmes jelenetekkel ez a rész, olyanokkal, amiket korábban elképzelni sem tudtunk, hogy egyáltalán lehetséges tévében ilyet létrehozni. Gondolok itt például a lángoló kardokkal rohamozó, majd szépen lassan eltűnő dothraki hordára, vagy a Melisandre szemében lángoló tűzre, amikor az istene begyújtja az árkokat. Nem mellesleg egy olyan karakternek veszik a legnagyobb hasznát, akit amúgy tök jogosan gyűlöl mindenki. A várakozás fenyegető izgalma, Arya horrorisztikus pillanatai, majd a végső elkeseredett mészárlás mind mesterien megrendezett, hihetetlenül profi jelenetsorok, amelyek tényleg blockbustereket kényszerítenek térdre, ha nem is a beleölt pénz mennyisége vagy a látvány, hanem a rendezői profizmus miatt.

game-of-thrones-details-the-long-night-melisandre-flame.jpg

Persze, nem hibátlan. Tényleg logikátlan baromság volt egy halottakkal zsúfolt kriptában elbújtatni a nőket és a gyerekeket egy olyan ellenséggel szemben, akinek az a specialitása, hogy holtakat tud életre kelteni.

További probléma, hogy Bran tényleg nem csinál semmit sem azon kívül, hogy üldögél a székében, és megdicséri Theont. De ez sem egy új keletű fejlemény: Scal kétéves kommentje kiválóan érzékeltette, miért is okoz ez gondot:

„Te, Bran, tudod, ki nyeri a háborút?
Persze – válaszolja, és amolyan Ringo Starrosan mosolyog az orra alatt, merthogy van neki nagy.
És mik a jövő heti lottószámok, Bran?
Bran, mé nem segítesz egy kicsit jobban, Bran, ha már te vagy a kikúrt Háromszemű Holló Bran? Mondjuk mikor csapjunk le az Éjkirályra? Mikor megy Cersei WC-re, ahol egyedül lesz? Hol van most Jon? Mikor jön vissza? Válaszoljál már, a kurva anyádat, Bran!”

11018408-3x2-700x467.jpg

Visszatérve a problémákra: tényleg sokkal véresebbnek kellett volna lennie, több fontos karakternek kellett volna odavesznie. Nem a vérszomj miatt, nem azért, mert ez a Trónok harca, hanem mert ebben a világban ez a létező legnagyobb veszedelem, amit le kell küzdeni, és muszáj lett volna, hogy több tétje legyen. Ellenben engem nem zavart, hogy a sokéves fanteóriák nem kerültek kibontásra. Sosem vártam, hogy ennél mélyebb hátteret vagy motivációt kapjanak a Mások meg az Éjkirály, a rajongók pedig mintha megsértődtek volna azon, hogy Bran nem egy időutazó, aki egyszerre két helyen, két külön alakban létezik, és nem történik meg a nagy csavar, mely szerint ő az Éjkirály. Amilyen baromságnak hangzott, legalább annyira örülök, hogy a showrunnerek e tekintetben nem akarták kiszolgálni a közönséget. A Mások mindig is egy természeti erőnek tűntek (jobb pillanataikban), ők sosem voltak emberek, hogy akár Martin, akár a showrunnerek mélyebben kibontsák a jellemüket vagy a motivációikat.

De sosem kaptunk még ilyen hosszú csatát, korábban senki sem gondolta volna, hogy Arya fogja elpusztítani az Éjkirályt, vagy hogy Melisandre halála ilyen gyönyörű lesz. Megint más kérdés, hogy ennél a fajta profizmusnál kicsit többet vártam a rendezőtől, Miguel Sapochniktól, aki eddigi rendezései alapján inkább tűnt egy ihletett zseninek.

A negyedik részben meg ott volt egy kávéspohár a képernyő szélén a háttérben, két egész másodpercig, amin megint úgy pörgött mindenki, mintha valami felháborító hanyagság lenne, egy merénylet a közönséggel szemben. A youtuberek, a filmes csatornák, az ún. újságírók pedig megint csak asszisztáltak szépen, mintha nem tudnák, hogy ilyen bakik bizony előfordulnak minden filmben a Gladiátor farmeres statisztájától kezdve a Trója repülőgépéig, mindenhol. És ha már Trója, ritkán esik szó róla, de annak a filmnek a forgatókönyvét egy bizonyos David Benioff írta, aki ugye, az egyik szeretett showrunnerünk. Na most a Tróját amúgy én kifejezetten kedvelem (oké, lehet kövezni), de azért elég vicces pillanat benne, amikor a trójaiak észreveszik, hogy „jééééé, amúgy itt van mellettünk egy többezres létszámú görög flotta”. Kicsiben ez most is megtörténik, Daenerys egy sárkány hátán repülve nem látja meg az alulról rá lövöldöző hajókat. Filmes szempontból próbálták elmismásolni ezt (a kamera szemszögéből nézve, egy szikla mögül tűnnek fel a hajók), de nem kell különösebben intelligens nézőnek sem lenni ahhoz, hogy észrevegyük a turpisságot.

game-of-thrones-season-8.jpg

Az ötödik rész megint csak valami fantasztikusra sikerült, az egész bűzlik Martin keze nyomától, de a lehető legjobb értelemben. Évekig vagy akár évtizedekig vártunk Királyvár ostromára. Sőt annak idején a harmadik évad a Vörös Nászt követően úgy fejeződött be, hogy Daenerys lesz a megváltó, Westeros aranyhajú női Jézus Krisztusa, aki majd jól szétcsapja és felszabadítja ezt a mocskos fertőt. Hát megkaptuk, csak nagyon nem úgy, ahogy számítottunk rá. Daenerys jött, látott és kíméletlenül elpusztított mindent. Olyan kegyetlen tömegmészárlást hajtott végre, mint amilyenre sem Cersei, sem Joffrey, vagy akár örök kedvencem, Ramsay Bolton sem vetemedett soha.

És a fanok őrjöngenek.

A fanok a ma már legendásnak számító Vörös Nász után is őrjöngtek.

A nagy különbség igazából annyi, hogy a Vörös Nász bármilyen sokkoló, meglepő, szomorú és lelombozó is volt, valójában tökéletesen beleágyazták a cselekménybe, és utólag tök egyértelmű, hogy nem is történhetett volna másképp. És itt van ezzel a bibi, hogy itt egy kicsit kilóg a lóláb. Daenerys ugyan már a második évad óta fenyegetőzött városok porig égetésével, illetve azzal, hogy tűzzel és vérrel veszi el, ami szerinte őt születésétől kezdve megilleti. Daenerys ugyan becstelenül szerezte meg az első hadseregét, ugyan több száz embert keresztre feszíttetett, de alattvalóitól a tisztelet és a félelem mellett szeretetre is vágyott. Ebben a karakterben éppen ez volt az igazán azonosulható a viszontagságai és az őt ért csapások mellett, hogy jószívűnek bizonyult az elesettekkel, a gyengébbekkel szemben, kicsiben vizet adott a rabszolgának, nagyban pedig eltörölte később a rabszolgaság intézményét. És bár Tyrion és Jorah folyamatosan visszafogta a benne rejtőző tömeggyilkost a korábbi évadok során, és bár mindenki, akit szeretett, vagy elárulta, vagy meghalt, vagy elfordult tőle, mégis ez a gigantikus és – ami különösen fájó – teljességgel értelmetlen mészárlás mindezek ellenére sem tűnik a karakter útját tekintve indokoltnak, hiszen már tökéletes győzelmet aratott, mire a saját otthonát és a saját népét égette porig.

game-of-thrones-season-8-episode-5-daenerys.png

A hetedik évadról írt posztomban említettem, hogy hosszabb távon káros következményei lehetnek annak, hogy Jon és Dany szerelmét nem dolgozták ki rendesen, hogy nem tették igazán átérezhetővé. Talán ha így történik, nagyobb súlya lehetett volna annak, hogy Jon szerelmesként elfordul tőle. Talán Missandei halála megrázóbb lett volna, ha Daeneryssel ők ketten szeretők is egyben. És most nemcsak arról van szó, hogy én amúgy ezt szívesen megnéztem volna (bár tény, hogy szívesen megnéztem volna), hanem arról, hogy Martin eredetijében Daenerys tényleg szexel az egyik szolgálólányával, még mielőtt találkozik Daario Naharissal, és ez a nagyobb fokú intimitás vagy szeretet egy kicsit talán indokoltabbá tette volna ezt a pálfordulást. Vagy ha láttunk volna Daenerysen bármi érzelmi kitörést a sárkányok halálával kapcsolatban, akik elvileg az ő gyermekei, de kettejük halála együttesen nem érdemelt egyetlenegy jelenetet sem. Vagy ha csak egyszer láttuk volna korábban, hogy Daenerys igazán elveszti a fejét, és ha kisebb mértékben is, de vállalhatatlan pusztítást visz végbe.

Összességében tehát nem teljesen előzmények nélküli, légből kapott húzás volt ez az írók részéről, de láttunk már rá példát, hogyan lehet mindezt sokkal szebben végigvinni, akár a Breaking Badre, akár A keresztapa első és második részére gondolunk. Az előbbiben négy évadra, az utóbbiban négy órára volt szükségük a filmeseknek erre a totálisan negatív jellemtorzulás ábrázolására. Mindez itt is megtörténhetett volna, ha nem zombitolvaj kommandóra, jégsárkányokra pazarolják az értékes játékidőt. Vagy ha nem 7+6 részre korlátozzák az utolsó két évadot.

1fa22a3eec708fb6ea43efb7dfe060fec9b3641c42b85e218c37fe70262f709d_wide-5f5ad5b9676dcbec05bb6dfc6c66f2daad766c79-s800-c85.jpg

A nevetséges, elkényeztetett, hisztis petíció a Trónok harca újraforgatására vonatkozóan pedig nem a sorozat, vagy pláne nem az írók munkájának színvonaláról szól, hanem sokkal inkább arról, hogy egy nagy kedvenc, egy példakép tömeggyilkossá vált. És ahogy a Michael Jackson-rajongók sem képesek szembenézni azzal, hogy az imádott sztárjuk kisfiúkkal fajtalankodott, ugyanúgy nehéz meggyőzni azokat, akik Denerisznek nevezték el a saját leányukat, hogy hát sajnáljuk, kedves fogyasztó, ez az ő történetének a vége. Mindig is ez volt, szóval kár, hogy nem Józsefnek nevezted el Sztálin után, vagy éppen Adolfnak. Az se baj, ha kislány. És hát könnyen lehet, hogy a következő Hódi Denerisznek kicsit nehéz dolga lesz, amikor meg akar kaparintani magának valami vasalt heréjű vállalkozót, de hát az élet sajnos nem habostorta.

De kicsit elkalandoztunk, térjünk vissza még egy kicsit az ötödik részre, mert ebben a részben csúcsra ért még jó pár korábbi probléma. Például Euron. Illetve Euron teljes kidolgozatlansága. Nem gondolom, hogy alapvetően az őt alakító színésszel lett volna probléma, egyszerűen csak nem volt miből dolgoznia. Annak idején még az abszolút mellékszereplőnek számító, egyévados Oberynt is sokkal jobban felépítették, egy sokkal színesebb, érdekesebb karakter volt. Pedig csak arra a pár részre szánták. Itt meg Euron az egyik főgonosz, és nem hogy Cersei-hez, Joffrey-hoz, vagy Ramsay-hez… vagy igen, Daeneryshez nem lehet hasonlítani semmilyen tekintetben, de még egy egyévados mellékszereplő is messze kidolgozottabb nála.

Miért?

Azokat a regényeket, amelyekben már ő is szerepel, nem olvastam ugyan, de elvileg ő egy ennél sokkal érdekesebb egyéniség. Miért kellett akkor így lebutítani? Ha Martin cselekményszövéséhez vagy párbeszédeihez nem tudnak felérni a showrunnerek, amivel önmagában még nincsen baj, hiszen nagy valószínűséggel senki sem tud – most már ő maga sem –, akkor legalább az adaptálási teendőket elvégezhették volna vele kapcsolatban. És miért van szó akkor egyáltalán Euronról? Mert ő ölte meg az egyik sárkányt, mert elvileg ő az egyik főgonosz, és közben egy totálisan érdektelen, halovány, semmilyen karakter. A sorozatban. A Jaime-párbaj pedig az első pillanattól fogva nem tűnik semmi másnak, mint idegesítő, logikátlan időhúzásnak, amiről rövid úton bebizonyosodik, hogy hát az is. Ha ennyire nem sikerült érdekessé tenni Euront, akkor döglött volna meg a hajóján, vagy égett volna meg akár képen kívül, rohadtul nem érdekelt volna.

És akkor a fő fan service.

cleganebowl.jpg

A Véreb és a Hegy. Szóval azért kellett mindkettejüket visszahozni a halálból, majd öt éven keresztül a kispadon pihentetni őket, hogy létrejöhessen ez a már nevetségesen epic, minden létező elképzelést túltoló összecsapás? A Véreb tényleg mindig a bosszúnak élt? Ha igen, nem lett volna már rá korábban kismillió lehetősége, hogy összecsapjon a testvérével, vagy meggyilkolja? Ha tényleg mindig a bosszú éltette, miért nem ment vissza már jóval korábban, hiszen eddig azt láthattuk, ahogy céltalanul tengődik jobbra-balra, amióta Arya otthagyta megdögleni az árok szélén.

Valójában azért most ment vissza, mert ez az utolsó évad vége.

Mert ha úgy oldják meg, hogy ezeknek valamiért muszáj párbajozniuk, vagy összekerülnek a csatamezőn, akkor azt mondom, oké. Illetve, akkor is átlátszó lett volna, persze, de még mindig jobb, mint ez a hirtelen a seggükből kirángatott magyarázat. A legjobb pedig nyilván az lett volna, ha hagyják a két testvért békében nyugodni a negyedik évad végén. Nekünk is, nekik is, a készítőknek is, mindenki jobban járt volna. Oldfan kommentje remekül érzékelteti, hogyan bántak el ezzel a két karakterrel a korábbi évadokban:

„»Ja, kérem, én vagyok a mindenkinek beszólogatós ipse, akit azért komálnak, nekem mindent lehet. Csak magam sem tudom, miért nem esnek nekem. Meg miért vagyok itt, amikor igazából semmi dolgom.« Az első évadokban ennél kevesebbért is leépítették volna. Nem járt jobban »A Hegy« sem, aki áll... áll... meg néha kihúzza a kardját. Félig.”

zbq8b2drj0iz.jpg

Szóval akkor miért is írtam azt, hogy fantasztikus volt ez a rész, amikor már nyolc bekezdés óta ekézem?

Mert önmagában nem ezzel a résszel van a probléma, hanem az úttal, ami idáig vezetett. Daenerys őrülete elkerülhetetlen volt, ennek az ábrázolásával itt nincsen semmi probléma, nem a rendezőn, és pláne nem Emilia Clarke-on múlt, hogy nem érezzük 100%-ig megalapozottnak. Ezzel szemben pedig ott van maga a tény, hogy olyan igazi martini módon kaptuk meg, amit akartunk: csatát, vért, könnyeket, fájdalmat, csak arra nem gondoltunk, hogy mindezt nem a Hódító, hanem a közember szemszögéből fogjuk látni. Arya vágás nélküli (vagy legalábbis magát annak álcázó) menekülése a sárkány szőnyegbombázása elől valami egészen lenyűgöző, akár a rendezést, akár a koncepciót vesszük figyelembe, még akkor is, ha tudtuk, hogy Aryának nem eshet bántódása. Másképp ugyan, de szintén tökéletes a két Lannister fivér utolsó beszélgetése, Tyrion feláldozása, vagy ahogyan Jaime és Cersei meghalnak. Cersei az ostrom elején olyan, mint Hitler A bukásban: nem tudja elfogadni, hogy már mindennek vége, és elbukott. Jaime karjaiban pedig olyan, mint egy gyerek, egy kislány, aki retteg a haláltól. Nem az a kegyetlen vég, amit megérdemelt volna ennyi gyilkosság és mocsokság után, ez ennél sokkal mélyebb, a mindannyiunkban élő, haláltól rettegő kis lelkünkről szól, amely még a legnagyobb rohadékban is ugyanúgy megvan.

A fináléról pedig:

Nem mondom, hogy egyáltalán nem akadtak benne jó pillanatok. A halott testvérei fölött zokogó Tyrion látványa szívszorító, a népirtó Daenerys beszéde hátborzongató, Brienne megemlékezése könnyfakasztó, Sansa pedig három szóval úgy leoltja balfasz nagybátyját, hogy azt öröm nézni. És pont ugyanúgy 15x lett vége, mint a Gyűrűk Urának. De a Gyűrűk Urának az alkotók odaadó szeretete miatt lett így vége. A Trónok harcának nem tudom, miért. Arya, Sansa, Jon, Daenerys és Davos sorsával elégedett vagyok, de Bran…

maisie_williams_isaac_hempste.jpeg

Szóval megint ugyanarról van szó, amit már fentebb is fejtegettem, hogy egy korábbi probléma csúnyán visszaüt: nem tudtuk meg a hatodik évadban és azóta sem, kicsoda is az a háromszemű holló, mi a motivációja, mit gondol a világról, mik egyáltalán a képességei, és hol van mindennek a határa. A készítők sajnáltak rá tíz percet, holott elvileg akkor már tudniuk kellett, hogy ő fog uralkodni egész Westeros felett. Pedig akkor még csak azért siránkoztam, hogy három évadon keresztül csak mentek, mendegéltek ehhez a varázslóhoz, akiről a végén nem derül ki semmi. Most meg az a sorozat vége, hogy ez az egész igazából az ő sztorija volt, még úgy is, hogy az ötödik évadból teljesen kihagyták (és senkinek sem hiányzott). Tovább tetézve a problémákat, Bran tesz egy megjegyzést, hogy ő ezért tette meg ezt a nagy utat, hogy királlyá válhasson. Holott sosem vágyott rá.

Na most, akkor Bran, ezért nem segítettél soha semmiben? Ezért hagytad, hogy több százezer ember meghaljon, Bran? Ezért nem figyelmeztettél senkit, Bran, a Broki? És akkor ezentúl a Kistanácsban majd minden problémára ilyen coelhos, álspirituális, mátrixkettős életbölcsességek fognak elhangozni:

– Bran, éhezik a nép!

– Azért éheznek, mert éhezniük kell, hogy ott lehessenek, ahol kell lenniük.

– Hát neked bizony a kurvaanyádat, Bran!

Mindig is a leglassabb, legérdektelenebb, legunalmasabb, legfeleslegesebb sztoriszál az övé volt, amióta megszöktek a második évad végén Deresből. És most komolyan, Hodornak ezért kellett meghalnia? És ha Bran Westeros két lábon járó internete, akkor lényegében az az egész történet legvégső tanulsága, hogy a zinterneté legyen a hatalom? A zinternet a király? Abban az egyben igaza volt Tyrionnak, hogy a népnek szüksége van mesékre, narratívákra. De ahogyan azt a saját jelenlegi kormányunk kapcsán is jól megfigyelhetjük, ennek nem kell feltétlenül igaznak lennie, hogy működhessen. Ennyi erővel a hülye gyerek Robin Arryn is lehetett volna király, akinek bölcs apját meggyilkolták a gonosz Lannisterek, édesanyja Westeros egyik legveszedelmesebb emberének keze által veszett oda, Robin serege mégis felszabadította Derest, és győztesen került ki az összes háborúból.

0d17fb5578a0e258-600x338.jpg

Szóval ez így kidolgozatlan, elkapkodott, elsietett csakúgy, mint Daenerys és Jon kapcsolata. Annak, hogy Jonnak meg kell őt ölnie, egy katartikusan tragikus, a szívünk legmélyéig hatoló pillanatnak kellett volna lennie. Így pedig, hogy nincsen kellőképpen felépítve, megalapozva, így sajnos nem érzünk semmit. Ugyanez igaz Daenerys pálfordulására vagy rémuralmára, amire szintén nem szántak egyetlenegy részt sem a készítők. Aztán az is leegyszerűsített, lebutított, amikor kitalálják az új társadalmi rendet, meg a királyválasztást. Kellett volna még az a négy rész. Vagy megkérni Martint, hogy tegye félre a soha el nem készülő könyvét, és segítsen bele komolyabban a forgatókönyvekbe.

Mindemellett ennek az utolsó résznek a legtipikusabb momentuma mégis az a jelenet, amikor Tyrion a kistanácsos székeket húzogatja, megidézve ezzel a sorozat egyik legjobb pillanatát, ami egyszerre volt sokatmondó, érdekes és nagyon szellemes. A készítők pedig mintha már nem értenék, hogy miért is írták ezt a jelenetet annak idején. Ennek nem pusztán annyi volt akkor a lényege, hogy ez vicces, hanem az, hogy szavak nélkül is tökéletesen felvázolta a karakterek közötti viszonyrendszert alig két perc alatt. És mellékesen még vicces is volt, igen. Mostanra ebből annyi maradt meg, hogy húzogatja a törpe a székeket, me’ a múltkor is vicces vót, Sanyi!

A mélypontja viszont az évad- és sorozatfinálénak, ahol szó szerint hangosan felröhögtem, az a pillanat, amikor Arya megjegyzi Daenerysre vonatkozóan, hogy felismeri a gyilkosokat, ha lát egyet. No shit, Arya! Biztos te is valami látnok lehetsz, mint a tesód, nem igaz?

sophie_turner_thumb.jpeg

Egy ideális világban a Trónok harca 5–6–7–8. évada intellektuálisan és kifinomultságát tekintve megmaradt volna az első négy évad színvonalán, mellesleg pedig megkapjuk a méregdrága, hatalmas, blockbustereket térdre kényszerítő, felejthetetlen csatákat. Így is sorozattörténeti mérföldkő az egész, így is sokáig fogunk emlékezni rá, így is hivatkozási alappá vált, mind a történetmesélés, mind a látvány, mind a kidolgozottság tekintetében, de azért… lehetett volna szebben is, kislovag.

Összességében a rage kommentek és videók többsége erős túlzás. Nem Benioff és Weiss a világ legrosszabb írói. Nem úgy írnak, mint a nyolcévesek. A kommentelők, videósok többsége még soha nem írt semmit, gőzük sincs arról, hogy mit beszélnek, és minden naivitásuk ellenére sem tudták volna még csak ennyire sem megírni ennek a sorozatnak a végét. Könyörgöm, még maga a nagy mester, Martin sem tudja megírni a történetnek a végét, és be kell lassan látnunk, hogy nem is fogja sohasem. Weiss és Benioff valószínűleg elfáradtak, és beleuntak ebbe az univerzumba. De mentségükre legyen mondva, hogy egy tisztes iparosmunkát elvégeztek, ami egy hollywoodi blockbuster szintjén simán megáll. Elég, ha csak a mindenki által örökösen körbedicsért A sötét lovagra gondolunk. Félreértés ne essék, én is szeretem azt a filmet, de például Harvey Dent pálfordulása sokkal kevésbé állja meg a helyét, mint amit itt láthatunk Daenerystől. Harvey Dentnek meghal a barátnője, öt percet beszél egy őrülttel, és ennek hatására a korábbi jófiúból azonnal többszörös gyilkos lesz. Ja igen, meg előtte látjuk, hogy kissé agresszívan próbál kikérdezni egy gyanúsítottat.

A Skorpiók hatékonyságáról, illetve hatékonytalanságáról pedig a szintén körülugrált Végtelen háború jut eszembe, ahol hasonlóan következetlenül bántak bizonyos hősök erejével vagy éppen gyengeségével. De korábban említettem még a Tróját is, bár az nyilván egy vitatottabb ügy. Mindezzel azonban csak azt akarom érzékeltetni, hogy a sorozat sokat kritizált hibái korántsem egyedülállóak, hanem valójában egy átlag sikerfilm szintjére húzzák le a sorozatot.

119531-lmvmtojfkq-1557718503.jpeg

A kulcs a korábban sosem tapasztalt dühre pedig egyrészt ebben keresendő. Aki régen megszerette a sorozatot, azért szerette meg, mert végtelenül intelligens cselekményvezetés párosult hihetetlenül jól megírt karakterek sziporkázó dialógusaival, nem pedig azért, mert egy évadon belül kapunk két gigászi méretűre duzzadt csatát. Ez lehetett volna a hab a tortán, de így csak a habot kapjuk meg, ami ugyan finom, de nem ezt ígérték nekünk. Aki manapság sorozatokat néz, azért teszi, mert az igényesebb szériák jóval többet tudnak nyújtani intellektuálisan, érzelmileg, karakterábrázolás, illetve dialógusok terén, mint egy átlag hollywoodi sikerfilm, továbbá nem feltétlenül szükséges egy sorozat készítőinek a jól bevált sablonokat követniük. Magyarán, egy igényes alternatívát jelentenek a szórakozni vágyó közönség részére. Erre pont a legnépszerűbb, legintelligensebb kultsorozat válik néhol bután megírt, ám szemet gyönyörködtető blockbusterré. 

Ez a fenti bekezdést lényegében a korábbi 6–7. évados kritikámból emeltem át, szóval megállapíthatjuk, hogy  ha csalódottak is vagyunk sok szempontból, és rengeteg kérdésünkre már sosem kapunk választ, és rengeteg fanteóriánk volt jobb, mint a sorozat tényleges befejezése, azért olyan nagyon nem kéne meglepődnünk, hisztizni pedig pláne fölösleges. Az első négy évadot bármikor újranézhetjük, és még mindig kurvajók lesznek, ugyanúgy, ahogy Martin első három könyve is az. Nagyon úgy néz ki, hogy ebben a sztoriban valójában ennyi volt, és ez sem kevés. Ha pedig, nagyfilmeket megszégyenítő fantasy csatákra, keresztapás leszámolásokra vagyunk kíváncsiak, még mindig ott van a 6. évad utolsó két része, ami a rendezést tekintve egyértelműen az egész sorozat csúcspontja.

Ez meg most olyan, mint egy párkapcsolat vége: az elején kicsit össze kellett csiszolódnunk ugyan, de lényegében hosszú évekig tökéletesen működött minden, majd szépen, lassan, alig érezhetően kezdett szétesni az egész, hogy aztán a legvége csúnya és tüzes legyen, és minden együtt töltött boldog pillanat ellenére keserű szájíz maradjon utána. Ez a tévésorozat. A regényeknél meg Martin csak simán ghostingolt egyet. Ami eddig nem különösebben zavart, de most már annál inkább idegesít, mert így, hogy csalódást okozott a tévésorozat, mostanra már biztosan tudhatjuk, hogy A Tűz és Jég dala sosem kap méltó lezárást.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviecops.blog.hu/api/trackback/id/tr5214833614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2019.05.22. 09:04:11

Ha emlékeim nem csalnak, az éjkirályt az erdő gyermekei alkották, hogy kiirtsa az embereket. Mint amolyan fantasy vírus. Annál hatékonyabb nincs, mint a megölt ember is beáll a sorba és további embereket tesz el láb alól. Mint egy láncreakció.
Aztán, ha beteljesítette a feladatát, elég kinyírni az éjkirályt, az általa életre keltett holtak is kinyuvadnak. Zseniális. Ahogy a hátulütője is. Ha az emberek nyírják ki, akkor vége a folyamatnak.
Nem kell túl sokat ezen rugózni, mi kell még ezzel kapcsolatban több magyarázat?

A Bran szál is hasonló. Mivel mindent látott előre, tudta jó nagy veszteségeket fognak az emberek elszenvedni, hogy évszázadokra megoldódjon az általuk jelentett probléma. Főleg ha egy erdő gyerek valami lesz a királyuk, aki valószínűleg még pár 100 évig el fog éldegélni, és ha kell közbe fog majd avatkozni.

Az utolsó résszel nekem helyére kerültek a dolgok, tehát ebből a szempontból nem csalódtam. Kiderült ki volt a valódi főszereplő, aki már a legeslegelső résztől szerepet kapott.
Az biztos, hogy a logikátlanságokat elegánsabban is meg lehetett volna oldani. Amik azért eléggé lerontották ennek az egésznek az élvezeti értékét.

j.a.r.v.i.s 2019.05.22. 09:16:16

Daenery megkattanása egy tanmese volt, azoknak, akik úgy gondolják az ő belső igazságuk feljebb való szeretet teljesebb másokénál sőt másoké annyira alávaló, hogy keresztefeszítést vagy megégetést érdemel, tesszük mindezt úgy, hogy valós alternatívát nem kínálunk. Ez szerintem leginkább a feministáknak és az állatvédő náciknak szólt, akik egyébként rá is cuppantak a karakterre, lásd feminista oldalakon az égjen királyvár veled vagyunk Dany képek a 4. rész után majd a csend az 5. után. Szóval ha erre ezek az emberek azt mondják szar volt, akkor tanmese nem ért célba és más önigazolás után kell nézniük.

midnightcoder2 2019.05.22. 09:18:47

@Netuddki.: Azért az erdõ gyermekei elég lúzerek voltak, ha olyan Éjkirályt alkottak akinek nincs ugyan különösebb motivációja, de azért elsõként õket irtja ki. Pláne, hogy elvileg õk sokkal magasabb szinten voltak mint holmi háromszemû holló, ehhez képest rohadtul nem látták elõre a problémát... Nekem az egésszel az a bajom, hogy a filmek alapján legalábbis nem igazán mûködik logikusan az egész. A természetfeletti csak ide-oda bele van löttyintve a dologba, de igazából ha kivennéd a történetbõl az Éjkirályt és a többi random belepöttyintett fantasy elemet, akkor sem lenne a sztori sem több, sem kevesebb.

Amúgy szerintem ezt igazán sehogy nem lehetett jól befejezni, ezért nem tudta Martin sem. Az egész addig mûködik, amíg újabb szereplõket lehet bevonni az amortizáltak helyett, és az egész mozgásban van.

midnightcoder2 2019.05.22. 09:22:12

@Womb Raider: Épp az a gond, hogy nem volt semmi medzsik. Egy _nagyon_ nagy darab mezei nyílpuska volt, amivel kb. annyira lehet mozgó célpontot eltalálni, mint egy tût megtalálni egy szénakazalban.

midnightcoder2 2019.05.22. 09:23:02

@j.a.r.v.i.s: Igen, ez az egy része a dolognak betalált.

2019.05.22. 09:38:52

@Netuddki.: "A Bran szál is hasonló. Mivel mindent látott előre, tudta jó nagy veszteségeket fognak az emberek elszenvedni, hogy évszázadokra megoldódjon az általuk jelentett probléma. "

Öööö.. az nem úgy volt, hogy a múltat és a jelent tudja belátni, a jövő neki is vakfolt? (Nem olvastam a 'Könyveket'.. meg a sori is elég foghíjas.
Szumma szummarum.. nem igazán szerethető a karaktere..olyan se hús, se hal..

@midnightcoder2: Jó, de a sálkány nem sólyom, ráadásnak még kb. szemből is repült.. szóval nem állítom, hogy én eltaláltam volna.. de ott se sikerült mindenkinek :) Daenerys is többször elhajolt nyíl és lándzsa elől..

chrisred 2019.05.22. 09:41:51

@j.a.r.v.i.s: Pont ebből a szempontból volt értelmetlen és céltalan, mert akkor kezdett bele az öldöklésbe, amikor a város megadta magát és behódolt neki. Addig célirányosan pusztította a város védműveit és segítette az ostromlókat, majd hirtelen kezdte pusztítani azokat, akik gyakorlatilag már az ő alattvalói voltak.

Netuddki. 2019.05.22. 09:43:36

@midnightcoder2: Pedig tök logikus. Kifejlesztesz egy vírust, abban a hitben hogy van ellenszered, aztán kiderül mégse. Bukta.

Ráadásul az éjkirály jobban az erdő gyermekeire volt gerjedve mint az emberekre. Végül ez lett a veszte is.

Motiváció meg nem nagyon kell egy "alsóbbrendű" életforma esetében. Elég ha a programját végrehajtja.

2019.05.22. 09:47:45

@chrisred: Azt figyelted, amint a hullák/romok között bóklászva szembejött ez a karakter:
www.youtube.com/watch?v=or_9B677RXg ?

Netuddki. 2019.05.22. 09:49:02

@Womb Raider: Vagy inkább, mivel "nincs végzet, csak ha bevégzed", a jövő minden kimenetelét nem láthatja előre, amire minden apró döntés hatással van.

Persze ez már csak okoskodás. Különben számtalan elgondolás született a témában, nem Martin volt az első.

Mindenesetre Martinnak ezen kívül még sok SciFi témájú könyve van. Például a Fekete lapok novelláskötet, ami akár a Marvel Shild sorozat ötletének az alapja is lehetne. Már ha előbb írta.

2019.05.22. 09:50:49

@chrisred: "Addig célirányosan pusztította a város védműveit és segítette az ostromlókat, majd hirtelen kezdte pusztítani azokat, akik gyakorlatilag már az ő alattvalói voltak."

A város Hiroshima, a Sálkány Enola Gay.. Daenerys: Paul Warfield Tibbets, Jr. (jó.. néhol sántít..)

j.a.r.v.i.s 2019.05.22. 09:51:27

@chrisred: Tyrion megmagyarázta, valójában sosem volt ő igazán jó. Bárhova ment a populáció egyik fele kínhalált halt, mert Dany szerint gonoszak voltak. Hab a tortán, hogy minden felszabadított városát tönkretette, ezt a könyvekben ki is fejtették, amikor találkozott Astapor urának megtett böllérrel és közölte vele, hogy ő megint böllérkedik inkább a felszabadított rabszolgák meg önként visszaemelték maguk fölé a rabszolgatartókat és váltak újra rabszolgává, mielőtt elvitte őket a pestis és a kilátástalanság. Ez az alternatíva nélküliség, amit írtam, tulajdonképpen céltalan pusztítás volt mézesmázba csomagolva, ezzel az volt a cél, hogy ne tűnjön fel, azonosulj vele és hőseinkkel együtt csalódj a végén.

midnightcoder2 2019.05.22. 09:51:28

@Netuddki.: Ahhoz, hogy az Éjkirály megtegye amit tett, öntudat kellett. És ahol öntudat van, ott motiváció is. Pláne miután kiirtotta az alkotóit.

chrisred 2019.05.22. 09:51:45

@odamondó: "ha már az előbbi akkor Mr. kegyetlenvagyokmegölökmindenlefegyverzettlannistertdeéletbenhagyomakirálynőmgyilkosátéselárulójátmerthiszekatörvényesítélkezésben Greyworm."

Az addig oké, hogy a Makulátlanokat olyannak alkották és képezték ki, hogy parancsteljesítő automataként szolgálják a gazdájukat. (Daenerys is ezt kihasználva szerezte meg őket.) A Lannister katonák megölésére parancsot kaptak, Jon megölésére nem. De akkor mi a francnak kellett a Szürke Féregnek egyéniséget és jellemet faragni, ami Martinnak eszébe sem jutott?

2019.05.22. 09:54:11

@Netuddki.: Na, nekem Martin komplett kimaradt.. engem Gibbson cyberpunk disztópiája szippantott be.

chrisred 2019.05.22. 09:54:21

@Womb Raider: Kezdve ott, hogy a japánok nem adták meg magukat, hanem el voltak szánva arra, hogy az utolsó csepp vérükig védelmezzék Hirohitot.

midnightcoder2 2019.05.22. 09:56:42

@Womb Raider: Kacsára sem véletlenül vadásznak sörétes puskával és nem golyóssal. És a vadászgépeken sem véletlenül van gépfegyver kb. amióta harci repülõk vannak. Repülõ célpontot eltalálni nem annyira triviális. Fõleg nem egy mozgó hajóról egy akkora alkalmatossággal amit megmozdítani is kihívás. Ráadásul a nyíl még lassan is repül, plusz szél...

chrisred 2019.05.22. 10:01:28

@j.a.r.v.i.s: "a felszabadított rabszolgák meg önként visszaemelték maguk fölé a rabszolgatartókat és váltak újra rabszolgává"

Számomra meg ez volt egy szemléletes tanmese a rendszerváltásról a volt szovjet blokkban.

j.a.r.v.i.s 2019.05.22. 10:03:14

@chrisred: minden Daenerys felszabadítás után előjött, az amíg lélegeznek, addig az ellenségei maradnak motívum. Ők harcoltak addig, amíg vagy ők, vagy az ellenfeleik még lélegeznek, semmiféle világi harci etikett nem jellemezte, ha győzött, letarolt mindent, amiről őnagysága úgy gondolta le kell tarolni.

j.a.r.v.i.s 2019.05.22. 10:05:44

@chrisred: lehetne, ha történt volna valós "felszabadulás", de az igazság az, hogy csak a Szovjetunio omlott össze, más gyakorlati változás nem történt. Kedvenc jelentem a Demszky filmből, amikor ak is Gábroka hazamegy és párttitkár apuka meg anyuka várja őt haza, hogy Gabika, most már nem kell harcolni, vége a szocializmusnak és a Szovjetunionak, de képzeld el mennyi mindent nyertünk vele, ilyen szállítmányozási cég, olyan logisztikai központ, ilyen bánya olyan fiszfasz. Most már nem párttitkárok vagyunk hanem nagytőkések! Remek jellemzése a rendszerváltásnak.

2019.05.22. 10:10:00

@midnightcoder2: "És a vadászgépeken sem véletlenül van gépfegyver kb. amióta harci repülõk vannak."

Nem nyílpuskát használnak??? Pedig ugye a repülőgépeknek van hajtóműve..meg sárkánya :))
Most ne vesszünk össze azon, hogy egy mesehős miként száll szembe a gaz ellennel...

"Ráadásul a nyíl még lassan is repül, plusz szél..."
Jó.. hátszélben lőttek, kuuuuurvaerős nyílpuskával..aminek ugye csak saccolni lehet a torkolati energiáját.. Másfelől.. ez a nyílpuskázás amúgy is Lannister sztájl :)
Az oké, hogy én is F-35-ről indított A2A misszájölt használtam volna...

2019.05.22. 10:10:36

@chrisred: "Számomra meg ez volt egy szemléletes tanmese a rendszerváltásról a volt szovjet blokkban."

+1 :))))

chrisred 2019.05.22. 10:12:37

@j.a.r.v.i.s: Astaporban azokat gyilkoltatta le a Makulátlanokkal, akik tokart viseltek. Egyébként meg egy orvosból, tanítóból és papból álló tanácsot bízott meg a város igazgatásával. Meereenben le sem gyilkoltatta az elitet, átvette a szokásaikat, az ő ruháikat viselte, és feleségül ment egy ottanihoz.

j.a.r.v.i.s 2019.05.22. 10:21:51

@chrisred: lehet keveredik már a fejemben Yunkai, Meereen, Qarth, Astapor... Mindegy a könyvekben sosem volt annyira egyoldalú a sztori, mint a sorozatban.

chrisred 2019.05.22. 10:26:04

@j.a.r.v.i.s: Igen. Ahogy Daenerys sem volt soha fekete vagy fehér jellem.

j.a.r.v.i.s 2019.05.22. 10:32:47

@chrisred: Így van, ahogy Sztálin és Hitler sem. Pont ettől volt izgalmas a regény, hogy Daenerys útjába kódolva volt a tragédia, de mégis azért izgultál, hogy mire odaér a célhoz ne ez történjen.

chrisred 2019.05.22. 10:38:29

@j.a.r.v.i.s: Sztálin és Hitler teljesen egysíkú jellem volt, azért voltak sikeresek a politikában.

lblog 2019.05.22. 10:45:20

A cikkre komment: tényleg jól összeszedett, átgondolt írás, gratula érte!

A sztoriból kimaradtra: Vajon ha plusz részeket kapunk, ahogy Dany és Jon pár hétig együtt üzekedik meg vitázik, jobb lenne-e? Vajon ha Dany megbünteti Királyvár népét és kvázi rabszolgaságba taszítja, mert ellene fordultak, megoldja-e a kellő ellenszenvet? Vajon ha Branról több sztorit kapunk, megszereti-e bárki?

Nekem pont elég történelemhiteles és kielégítő lezárás volt, és szerencsére nem nagy összeborulós happy end. A hibák meg? Írjon más jobbat.

werinter 2019.05.22. 11:14:59

Az igazi probléma ezzel az évaddal csak annyi volt, hogy túl rövid lett. 6 rész alatt akartak annyi mindent elmondani, mint eddig 2-3 10 részes évad alatt! Lehetetlen feladat. Ezt sokkal jobban ki kellett volna fejteni, több időt hagyni a karakter (le)építésre, a motivációk indoklására. Lehetett volna ebben az évadban a fő történetszál az Éjkirály, meg lehetett vonla magyarázni az egész jelenséget, közben a háttérben felépíteni a karakterek későbbi konfliktusait. Ebben a fiktív 8. évadban elő lejhetett volna készíteni Daenerys "megőrülését", pl a sárkányainak elvesztése, Jon "elvesztése", az emberek elutasítása, a fő támogatóinak elfordulása révén. De ehhez több rész és több dolognak kellett volna történnie.
Fel lehetett volna építeni Bran történetét normálisan, valami mitológiai háttértörténetet adni neki, és utalást tenni a végkifejletre.
Az utolsó évad szólhatott volna a nagy fináléról, Királyvár felégetése, Bran királlyá válása mind-mind indokolt lett volna az előző évad alapján.
Igazából a HBO tudtommal akart is még 2 évadot, normál mennyiségű epizóddal, de a készítők nem vállaltak többet...

midnightcoder2 2019.05.22. 11:18:23

@Womb Raider: Nekem az volt a problémám az egésszel, hogy az elsõ két esetben a sárkány egy elég könnyen sebezhetõ valami volt, ami annyira sokat nem osztott vagy szorzott. Három sárkányt vs élõhalottak = egy halott sárkány (késõbb élõhalott), Danyék menekülnek. Két sárkány vs pár meglepetésszerûen a semmibõl elõkerült kalóz = még egy halott sárkány + elfogott Missandei, Danyék menekülnek (épp hogy). Egy maradék sárkány vs egy egész hadsereg + összes kalóz + egy város = armageddon. Ne hülyéskedjünk.

2019.05.22. 11:24:53

@j.a.r.v.i.s: Persze.. bele volt kódolva.. de miként? Széllel szemben nem érdemes..vagy a saját hibái okán?
Ő volt a női Ikarosz? ..esetleg a 'háttérhatalom' útját keresztezte? :)))
A sorozatban az a szuper, hogy válaszai (valódi válaszok) nincsenek.. mi meg ezer kérdést tehetünk föl.Mondjuk én nem tudom, mit evett ezen a tejbetök szomorú szamurájon..

2019.05.22. 11:25:59

@werinter: "Az igazi probléma ezzel az évaddal csak annyi volt, hogy túl rövid lett. 6 rész alatt akartak annyi mindent elmondani, mint eddig 2-3 10 részes évad alatt! "
Jó.. és milyen hosszú is volt egy-egy epizód?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.22. 11:30:20

Szerintem fasza volt, csak az internet tele van fikamatyival, pattanásos hülyegyerekekkel, akik mind annyira egyéniségek hogy a többi véleményvezér mondatait szajkózzák.
Felfokozott volt nagyon a várakozás erre az uccsó évadra, és nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Tele volt logikátlansággal, de nem lehet semmi sem tökéletes.
Kicsit hálivúdibb lett, pont a "rajongók" miatt.
Amúgy Dany nem megőrült, hanem bosszút állt, csak kéne egy kis agy felfogni.
Megölték a legjobb barinőjét, meg a gyerekét, a sárkányt.

Bran meg teljesen logikus. Ha belegondolsz.
Mindenben van hiba. Ebben a sorozatban is van sok. De még így is a legjobb fantasy sorozat (pont azért mert nem is annyira fantasy, hanem realistább)
A politikai intrikák voltak amúgy a legjobbak benne. És az ilyen beszélgetések.

chrisred 2019.05.22. 11:35:50

@enpera: "Amúgy Dany nem megőrült, hanem bosszút állt, csak kéne egy kis agy felfogni.
Megölték a legjobb barinőjét, meg a gyerekét, a sárkányt."

Kik? A Bolhavég lakói? Inkább Cersei (a Hegynek kiadott paranccsal) és Euron. Eszébe sem jutott egyiket sem megkeresni, inkább módszeresen kezdte felgyújtani a városnak azokat a részeit, ahol még véletlenül sem lehettek.

2019.05.22. 11:43:14

@midnightcoder2: Tapasztalati pontokat gyűjtött..esetleg apgrédelték.. más hajtóművet/nagyobb hatótávú lángszórót kapott.. adalékolt üzemanyaggal..

Tudod te is, mennyire érdemes egy fantasy/amcsi sori esetében belemenni a szőrszálhasogatásba :) Például egy szíven/tüdőn szúrt ember sem három csepp vért köhög fel és nem 23 másodperc alatt szenved ki.. én sem tudok sajnos ezekbe úgy beleolvadni, hogy sodorjanak a történések és maradéktalan szórakozás legyen.. de oda se' neki! Sajnos nagyobb baj volt számomra, hogy nem nagyon akadt egyetlen szerethető karakter sem. (És ettől nem lett valószerűbb a történet..) Talán a nyominger Brienne.. meg páran a mellékszereplők közül.

odamondó 2019.05.22. 11:57:20

@chrisred: Igen ezzel van a baj. AKkor ugye mi volt a történet arról, hogy Greyworm +Miss Sunday. De hát Dumb&Dumber "I guess he kinda forgot about feelings"

@enpera: igen csak pattanásos hülyegyerek tud valamit kritizálni. Tételezzük fel, hogy igazad van. Dany bosszút állt. Akkor Jon Snow meg totál hülye nem? Meg a többiek is, hogy egy bosszúért 3 másodperc alatt Dany ellen fordult mindenki. Ugye Sansával az élen akinek Dany feláldozta a hadseregét (mármint a 3. részben még úgy tűnt amíg nem respawnoltak) winterfell védelmére aztán a következő rész elején már játszotta a fejét. Az elszakadásról nem is beszélve.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.22. 11:57:30

@chrisred: a sorozat legnagyobb előnye nekem hogy senki sem fehér/fekete illetve fejlődik is a jellemük

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.22. 11:59:05

@chrisred: Kik? Az ellenség. A királyváriak. Ennyi, elborult az agya. Meg amúgyis szőkenő :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.22. 12:01:51

@odamondó: Hó János végig hülye volt. Egy tutyimutyi döntésképtelen valami, teljesen alkalmatlan királynak. Amúgy bárki kritizálhat, csak unom hogy mindenki ugyanazt a 2-3 véleményvezér youtuber szövegét másolja. Szerintem is lehetett volna jobb ez az évad, de ennyi fért bele, ilyen lett, és én örülök neki hogy volt, mert még így is a legjobb sorozat nekem. Emlékszem mennyire vártam annó az első részt, amikor beharangozták hogy lesz a könyvből sorozat.

midnightcoder2 2019.05.22. 12:06:57

@Womb Raider: Ezért nemigen lehetett normálisan lezárni. A végére már eljutott oda a történet, hogy én kimondottan az Éjkirálynak és a zombiknak szurkoltam, erre nem kinyírja az a hülye Arya... De azért picit furcsa volt a végén amikor egy szem sárkány több napalmot szór le, mint a fél amcsi hadsereg Vietnamban. A hiper-szuper bérgyilkos Arya pedig kis híján ott sül meg.

2019.05.22. 12:18:23

@midnightcoder2: " A végére már eljutott oda a történet, hogy én kimondottan az Éjkirálynak és a zombiknak szurkoltam, erre nem kinyírja az a hülye Arya... "

Ja..ezt a szálat frappánsan elvarrták.. :)))

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.05.22. 12:45:47

@enpera: teljesen egyetértek a véleményeddel.
még annyit tennék hozzá Dany bosszújához, hogy Robert Baratheon mellett Tywin és Jaime Lannister, valamint Gregor Clegane a leggyűlöltebb karakterek Daenerys oldaláról. az már Cersei 'nagyságát' mutatja, hogy a végére ő is felnő az illusztris társasághoz.

a lezárás Drogon lehelletével meg tényleg tökéletes, a Targaryen hódítás jelképei (Iron Throne, King's Landing) eltűntek Westerosról. Jon pedig ugyanúgy északra vonul vissza, mint Maester Aemon vagy Brynden Rivers.

japapapapa 2019.05.22. 12:54:25

Olvasva ezt a százhuszadik fikázó kritikának képzelt szubjektív zagyvaságot, azaz pardon beleolvasva ill átfutva, továbbá a kommenteket meg pláne... csak azt írhatom ide is hogy NEKTEK NEM TRÓNOK HARCA VALÓ RETARDÁLT SZERENCSÉTLENEK, HANEM TOM ÉS JERRY...
A Mona Lisa-t nem akarjátok esetleg átfesteni... vagy átírni a Mozart Kis Éji Zenét..? Kretének....

2019.05.22. 13:00:25

@japapapapa: Érdekes ..Mona lisa, meg Kis éji Zen... kissé magas polcra tetted ez a szappanoperát :)

chrisred 2019.05.22. 13:15:04

@Womb Raider: De ha már, akkor a regények számítanak eredeti műnek, mint a Mona Lisa vagy a Kis éji zene, a sorozat meg a feldolgozása.

Szándor Klegéjn 2019.05.22. 13:16:53

Pacsi, Pacsi!
Nagyszerű írás!!!!!

Egy bekezdésnyit azért megérdemelt volna Ramin Djawadi, ugye??? :)

konrada 2019.05.22. 14:06:07

Dany mozgatórugóját a város felégetésénél sokan félreértik.

Nem egy sima bosszú, és nem egy szimpla bekattanás.

Őrülete - ha annak lehet nevezni - inkább nagyon hideg kockázatelemzés:
Elérte a célját - a gyerekkora óta visszafoglalni akart - város a lábainál fekszik.
Segítői-támogatói addigra vagy meghaltak, vagy elárulták.

Így ott állt egy darab nem túl értelmes herélttel, hogy átvegye a közigazgatást egy olyan városban, amely mindig elárulta a királyát - és fogadta be ünnepelve azok gyilkosait - akiket aztán pont olyan lazán hagytak is veszni, azaz a lakosság majdani hozzávaló hűsége - főleg, mivel a város addigi vezetése, védelme közülük került ki - több mint kétséges.

Ezeket felmérve egy diktátornak - ha ragaszkodik az uralkodáshoz - egy logikus lépés marad:
A lakosságcsere, ami után az általa kiválasztott elit - és azok családjai, szolgái - gyökértelenség okán tőle fognak függeni, ami egy gyűlölt hódító szerepnél sokkal stabilabb helyzetet ígér.

A lakosság cseréjének meg a legegyszerűbb módja - persze csak hideg racionalista számítással - ha a viszonylag kis létszámú hódító sereg erőforrásainak lefoglaló internálás helyett a hatalmára veszélyes eredeti lakosságot más módon számolja fel...

(...és valóban, az elgondolás őrült, de nem céltalan - racionális.)

Tranquillius 2019.05.22. 14:14:14

Ez most komoly, hogy ennyi gyilkolászás után összeülnek a nagyokosok és királyt VÁLASZTANAK? Majd kiröhögik a fószert aki demokráciát szeretne. LOL.
Még szerencse, hogy csak a könyvet olvastam és erre a hulladék tévéfilmre egy percet nem vesztegettem az életemből. :)

chrisred 2019.05.22. 14:20:58

@konrada: Mármint kire cserélné le egy kontinens lakosságát, mikor nagyjából annyi híve van, amennyi ott körülötte csoportosult?

konrada 2019.05.22. 14:58:39

@chrisred:
Nem a kontinenst égette fel, hanem a Királyvárt.
Így a kontinensen belül is toborozhatna, hiszen akiket a királyságokból kisemberként odavisz, az könnyen alkalmazkodhatna az általa előírt rendbe, ha ott magasabb társadalmi rangba kerülhet..

chrisred 2019.05.22. 15:14:10

@konrada: És ezzel mennyível lenne előrébb? Királyvár és környéke évszázadok óta a Targaryenek koronabirtoka volt, csak az utoksó húsz évben került más uralom alá. Ha köztük kevés az, aki hűséges lenne hozzá, mit várhat azoktól, akik a többi ház birtokain éltek? Arról nem beszélve, hogy azzal nem sok kedvet csinált a költözéshez, hogy a sárkányával porig égette. Épeszű ember az ilyen helyektől igyekszik távol tartani magát.

konrada 2019.05.22. 15:30:10

A Királyvárban azért időközben lezajlott egy olyan lakosságcsere, melyben többségbe kerültek a nem Targeryen-hű polgárok...
Egyébként meg sokkal: például Krímért az oroszok, meg az ukránok kevernek, miközben az tatár volt....

(Ja és épeszű ember??: Törésvonalakra, vulkánokra építkeznek az emberek, mert azt látják akkor hirtelen előnyösnek...
...azokhoz képest egy diktátor...

efi 2019.05.22. 15:44:49

Hálisten vége. A múltkor is inni akartam, de a csapból is ez a mese folyt.

2019.05.22. 17:03:59

@konrada: "Egyébként meg sokkal: például Krímért az oroszok, meg az ukránok kevernek, miközben az tatár volt...."

Vót.. valamikó'

Előtte meg volt az sok minden más..még magyar, meg besenyő is.. meg aztán orosz.. csak éppen ukrán nem volt amíg a beseggelt idióta Hruscsov megmagyarázhatatlan okból az ukránoknak adományozta.

chrisred 2019.05.22. 17:13:00

@konrada: "A Királyvárban azért időközben lezajlott egy olyan lakosságcsere, melyben többségbe kerültek a nem Targeryen-hű polgárok..."

Mikor? Robert ugyan igyekezett, de azért számottevő eredményt nem ért el a helyi állomány Baratheon génekkel való feldúsításában.

chrisred 2019.05.22. 17:16:40

@Womb Raider: Mondjuk ránézett a térképre, és feltűnt neki, hogy a Krím az Orosz SZSZK többi részével nem határos, az Ukrán SZSZK-val viszont igen.

Behajtó70 2019.05.22. 17:21:15

A filmről írtakkal nagyrészt egyetértek, habár kimaradt a lényeg: egyáltalán nem mutatták be Daneries őrületbe fordulását, nem foglalkoztak egyáltalán azzal, hogy John származásának megismerése alapjaiban rombolta le Daneries életfelfogását, világnézetét, azt, hogy nem ő a valodi trónörökös. Az egész élete egy tévedés, tévedésre épült. És ez okozta a robbanást, a talaját vesztett, egész világra, mindenre és mindenkire dühös identitás nélküli ember fékevesztett dühét.

Amit viszont a kommentelőkről írsz, az ostoba fröcsögés, teljes skizofrénia, egyik mondatodban szidod a filmet, egy sorral később meg azokat szidod, akik ugyanúgy szidják mint te. Szánalom!

2019.05.22. 17:27:12

@chrisred: Ez nem teljesen igaz.. egyrészt.. másrészt túlnyomó részt oroszok lakják..

chrisred 2019.05.22. 17:34:02

@Womb Raider: Hogy lehet egy igen-nem alapon eldönthető állítás nem teljesen igaz?

Akkoriban a tagköztársaságokat nem ukránok vagy oroszok lakták, hanem szovjet polgárok.

Erik Bálint 2019.05.22. 18:54:48

Bran sztorija a könyvekben ezerszer izgalmasabb. Én szinte biztos voltam benne hogy ő lesz a király egyszer a könyvek olvasása után, de aztán ahogy néztem a sorozatot teljesen elvetettem ezt az ötletet.A wargolást teljesen elbagatelizlták a filmekben pedig egy nagyon király képesség. A könyvekben az is kiderül, hogy nem tud mindent a háromszemű holló se, csomó minden van ami nehezíti a tudás felszínrehozását.

Billy Hill 2019.05.23. 00:35:47

@Womb Raider: Nem annyira kék Keith Flint volt az, hanem inkább fagyott Darth Maul... ;-)

csizkek 2019.05.23. 01:38:43

@Womb Raider: "és arra is kiváncsi leszek, valamilyen szinten megemlítik-e Teller Edéék hatalmas felelősségét a katasztrófában.."

Aztaq. errol semmit nem tudtam, most utana olvastam. Egy kicsit azert rombolja Tellerek nimbuszat..

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.23. 07:38:38

@chrisred: sosem volt olyan hogy szovjet polgár, azért :)

chrisred 2019.05.23. 08:07:11

@enpera: Akkor a Szovjetunió sem létezett soha, csupán álmodtuk. :)

2019.05.23. 10:30:25

@chrisred: "Hogy lehet egy igen-nem alapon eldönthető állítás nem teljesen igaz?
"

Határosnak határos az oroszokkal is, csak van egy pici víz köztük..~15km.. Aminél szorosabb kötelék a jócskán 60% feletti orosz ajkú népesség... és ugye pont az ukránoké nem nagyon volt azelőtt :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.23. 11:08:24

@chrisred: Szovjetunió volt. Fordítsd le kérlek, mit jelent. :)

chrisred 2019.05.24. 05:30:52

@Womb Raider: "Határosnak határos az oroszokkal is, csak van egy pici víz köztük.."

Akkor mondja meg valaki Salvininak, hogy Olaszország határos Líbiával, csak van egy kis víz köztük.

"Aminél szorosabb kötelék a jócskán 60% feletti orosz ajkú népesség... "

Ja, hasonlóval érveltek a románok is, ezért lett az övék Erdély. Ők ráadásul előtte nem telepítették ki a székelyeket onnan, mint Sztálin a tatárokat a Krímből. Szóval azt mondod, Krím akkor járna az ukránoknak, ha elzavarnák onnan az orosz lakosságot?

chrisred 2019.05.24. 05:31:45

@enpera: Hát azt, hogy akkor voltak állampolgárai is, nem egy lakatlan térdég volt.

2019.05.24. 08:15:03

@chrisred: Tehát ha már nem lehet a tatároké.. akkor logikus, hogy az ukránokat illeti. Értem..vagyis nem.

Ööö..és mi a helyzet É-Írországgal.. vagy Törökország Bulgáriával határos területével? :)

chrisred 2019.05.25. 06:39:18

@Womb Raider: Mit nem értesz? Oroszország a Budapest Memorandumban elismerte és garantálta Kazahsztán, Fehéroroszország és Ukrajna tagköztársasági határait, mint szuverén országok határait, cserébe a náluk tárolt szovjet nukleáris arzenálért.

Hogyhogy mi a helyzet? Kérdezd meg az íreket meg a görögöket!

2019.05.25. 09:27:46

@chrisred: Ez szép.. csak ugye az USA saját fennhatósága alá vonta Ukrajnát (demokrácia-export)
Egyezmények meg azért vannak, hogy legyen mit megszegnie az erősebbeknek :) Az usa harapófogóba igyekszik zárni az oroszokat..hát na nehogymá' ne legyenek erre válaszaik. Tudod, az az USA, ami múltkor kijelentette, hogy a Föld azon felét a saját játszóterüknek gondolják.. (Venezuela kapcsán )
Aztán, ha a maci visszaüt, akkor persze lehet szaladni körbe a világban panaszra.

chrisred 2019.05.26. 06:06:00

@Womb Raider: Ez az orosz narratíva. Valójában az újszovjet nyomulással szemben csak akkor van esélye a ruszkik szomszédainak, ha szövetségre lépnek az amcsikkal. Tudod, mikor az osztály keményfiúját valaki úgy szereli le, hogy szól a felsős bátyjának.

Lehet konszenzus helyett erőszakkal politizálni, de akkor figyelni kell arra, hogy tényleg a legerősebb legyen az a hatalom, nem csak a leginkább agresszív, különben úgy jár, mint Hitler.

2019.05.27. 08:55:04

@chrisred: "Valójában az újszovjet nyomulással szemben csak akkor van esélye a ruszkik szomszédainak, ha szövetségre lépnek az amcsikkal. "

:)))) Perszepersze.. A megelőző csapás fontossága..ezt ismerjük!

chrisred 2019.05.29. 05:26:58

@Womb Raider: Inkább megelőző védekezés a csapással szemben. A csapás úgy néz ki, mint a Krím megszállása vagy lázadás kirobbantása a Donyec-medencében.

2019.05.29. 07:25:56

@chrisred: " A csapás úgy néz ki, mint a Krím megszállása vagy lázadás kirobbantása a Donyec-medencében."

Aha.. vagy, mint az arab tavasz.. esetleg Irak megszállása..Vagy a regnáló ukrán kormányfő megpuccsolása némi 'civil' támogatás mellett.. tudjuk, hogy megy ez. Azé' a Biden kölöknek csak jó lesz az ukrán palagáz..ha má' ott vannak..

chrisred 2019.05.30. 05:42:51

@Womb Raider: Ez gyors témaváltás volt! Vagy ki tudod fejteni, hogy milyen szomszédos országok csapása volt az arab tavasz? Az ukránok elzavarták Putyin kesztyűbábját, miután az uniós társulási szerződés elutasításával kimutatta a foga fehérjét - ez szimpla belpolitikai kérdés.

2019.05.30. 06:02:40

@chrisred: Játszod a hülyét.. pontosan tudod, hogy az arab tavasz a CIA bulija volt, tudod, hogy az USA mondvacsinált okokkal, nemzetközi felhatalmazás hiányában szállta meg Irakot.. és azt is tudod, hogy Ukrajnában a tüntetések hátterében szintén az USA által alkalmazott 'civilek' meg a jó öreg Gyuri bácsi áldozatos munkája húzódik. Az ukránok nem zavargásztak volna senkit, kurva jól elvoltak az orosz cimbikkel, volt gáz és nyugalom. Most mi van??? Ugyanez érvényes az arab országokra. Szarabb lett, mint mielőtt beindult a demokrácia exportja. Széttúrtak komplett országokat, káoszt szítottak, az IS ámokfutásba kezdett..a teljes térséget destabilizálták..de ez már lassan a felperzselt föld taktikára kezd hasonlítani.. csak, hogy az oroszok nehogy... na, hagyj már lógva!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.05.31. 09:31:05

@chrisred: sosem lehet ukrán belpolitikai kérdés egy orosz többségű félszigetuk
amúgy Ukrajnába meg beleavatkoztak nyugatról, elzavartatták az elnököt, mert kellett nekik egy ukrán NATO bázis
ez is nagyon ukrán belpolitikai kérdés, ugye?
meg az sem érdekelt senkit hány ember fog ezért meghalni

2019.05.31. 10:19:42

@enpera: "meg az sem érdekelt senkit hány ember fog ezért meghalni"
Járulékos veszteség & más fasza vs. csalán ...

chrisred 2019.06.01. 05:25:48

@Womb Raider: Ja, ismerem az ilyen putyinista legendákat. 56-ért is a CIA volt a felelős, a magyar emberek jól elvoltak a szovjet cimbikkel, beülhetsz Havas Szófia mellé az orosz tévébe.

A Közel-Kelet terén meg félrelapoztál a naptárban. A terror elleni háborút még Bush és Cheney kezdte majdnem tíz évvel az arab tavasz előtt. Obama a választási ígéreteinek megfelelően kezdte kivonni a térségből az amerikai katonai erőket, ezzel végletesen instabillá téve azokat az országokat.

Demokráciaexportnak meg a volt szovjet blokkba tartozó kelet-európai országok nyugati típusú demokráciába történő átmenetét nevezték harminc évvel ezelőtt. Az tényleg teljes kudarc lett, távolabb vagyunk a demokratikus közélettől, mint akkoriban.

2019.06.01. 10:46:50

@chrisred: "56-ért is a CIA volt a felelős, a magyar emberek jól elvoltak a szovjet cimbikkel, beülhetsz Havas Szófia mellé az orosz tévébe.
"
Ööö.. ezt én írtam volna?
"A Közel-Kelet terén meg félrelapoztál a naptárban. A terror elleni háborút még Bush és Cheney kezdte majdnem tíz évvel az arab tavasz előtt. "
És? Állítottam valamit, ami ennek ellentmondó??? A 'terror elleni háború' a legnagyob b jóindulattal is az usa Közel-Keleti befolyásszerzési/gyakorlási módszereinek folyománya. A saját kreatúrájuk fordult ellenükk.. a legendárium szerint..és ugye Obama felett eljárt az idő, megvolt a kvóta muszlim/néger elnök, nincs itt semm látnivaló , kérem oszoljanak..

"A külső, konstruált, régióra kivetített ok a döntő, amit arab tavasznak nevezünk. Ez minden, csak nem arab és nem tavasz. Nem arab, mert nem arabok tervezték és nem csak arabokra hatott ki. Kapott belőle pofont Izrael, kap belőle most már Törökország, Iránt pedig csak a szele érte el. Van egy régóta tartó amerikai szándék arra, hogy bizonyos országokat egyszerűen átrendeznek. Wesley Clark tábornok maga beszélt róla, hogy 2001 után lejöttek hozzá a pentagonból és elmondták, melyik országokban szeretnének kormányváltást látni. Afganisztán, Észak-Korea, Szíria, Líbia. Ezek azóta mind meg is lettek támadva valamilyen módon. Clark erről nyíltan beszélt, amikor az elnökségért futott, 2004-ben. Bizonyos országokkal kapcsolatban megkérdezte, hogy miért is akarnak ott változást, de sok esetben nem tudták megmondani."
mandiner.hu/cikk/20150918_nem_Arab_es_nem_tavasz_megerteni_a_kozel_keletet_ii
Hogy a miérteket is értsd, ahhoz olvasd el Naomi Klein könyvét, a Sokkdoktrínát.. régi, letesztelt, bevált módszer.. működött Dél-Amerikában és Dél-Kelet Ázsiában.. miért is ne használták volna?

"Demokráciaexportnak meg a volt szovjet blokkba tartozó kelet-európai országok nyugati típusú demokráciába történő átmenetét nevezték harminc évvel ezelőtt. "
Ja.. lehet.. tkp. hozzánk is az amerikai demo franchise jutott el.
Ha beírod a gugliba, hoyg "demokrácia export".. akkor a találatokban kivétel nélkül az USA tűnik fel pár szó távolságban :))))
Ezzel 'kereskedik ' az USA egy globális piacon.. aminek feléről minap nyilatkoztatta ki, hogy "A Föld ezen fele a Mi játszóterünk" :))

Azért örülök, hogy nálad beakadt a tű.. annyira cuki vagy az elszánt russzofóbiáddal!! Túltoltad a CocaColát, báttya...

chrisred 2019.06.03. 05:52:03

@Womb Raider: Nem az enyém az egyetlen magyar család, amelyiknek több generációja harcolt azért, hogy ne a Kremlből irányított autoriter rendszer uralja Magyarországot. Ezen egy Pravdában írt propagandacikk sem változtat.

"Wesley Clark tábornok maga beszélt róla, hogy 2001 után lejöttek hozzá a pentagonból és elmondták, melyik országokban szeretnének kormányváltást látni."

Köszönöm, hogy a dátummal engem igazoltál. Bár ez a cikk sem tud semmi kapcsolatot teremteni a két egymástól távoli időpont között, csak annyit ír az arab tavaszról, hogy mert a Nyugat blablabla... És mert Bush és Cheney is nyugati politikus volt, ennyi a kapcsolat. Propaganda, semmi egyéb.

2019.06.03. 06:23:10

@chrisred: Hülye vagy, már ne is haragudj.. nem a dátum a lényeges, hanem az, ahogyan az USA a dolgait intézi a WW II óta folyamatosan.

De, ha nem hiszel a cikkek végtelen sorának, mert te tudod az egy igazságot.. akkor azon gondolkodj el, kinek vált hasznára a térség destabilizálása, mely ország igyekszik minden eszközzel az ebből fakadó migráció terheit , a probléma kezelését az EU országaira tukmálni?
Az egy dolog, hogy ímmel-ámmal kivonulnak.. de a szart utánuk a fél világ takarítja.
És arról is hallgatsz, miért is felerészt amerikai (vagy amerikai báb) az ukrán kormány, miért az egyik USA alelnök fia teneyerelt rá az ukránok gázkészleteinek jelentős részére? Miért nem a belgák, vagy a szamoaiak??

"Nem az enyém az egyetlen magyar család, amelyiknek több generációja harcolt azért, hogy ne a Kremlből irányított autoriter rendszer uralja Magyarországot. "
Nagy szavak :))))))
De nyugodt lehetsz, már nem Moszkva, hanem két jelentősebb hatalmi centrum csicskáztat minket.. Már csak ezért is megérte... kicsi ólomkatonám...

chrisred 2019.06.04. 05:40:35

@Womb Raider: Nem haragszom, tudom, hogy a személyeskedés az észérvek hiányát jelzi.

A tárgyilagos cikkekben leírt tényeknek, ha ellenőrzés után megfelelnek a valóságnak, hiszek,, a propagandának nem. Mit tegyek egy olyan agymosó brossúrával, ami elhallgatja, hogy az Aszad dinasztia a Kreml bábja volt. Hafez Aszad egy Szovjetunióban kiképzett repülőtiszt volt, a katonai puccsa után a ruszkik támogatását élvezte, cserébe biztosította az oroszok egyetlen földközi-tengeri támaszpontját. Ahogy az iraki mészárlás a Bush-Cheney vezette USA nagyhatalmi érdekei miatt történt, a szíriai népirtás Putyin műve. Ezzel választ is adtam, az iraki háború nem indított meg olyan migrációs hullámot, mint a szíriai vérengzés, tehát az oroszoknak több közük volt a migránsválsághoz, mint az amcsiknak.

"És arról is hallgatsz, miért is felerészt amerikai (vagy amerikai báb) az ukrán kormány, miért az egyik USA alelnök fia teneyerelt rá az ukránok gázkészleteinek jelentős részére?"

Nem hallgatok, leírtam: "Valójában az újszovjet nyomulással szemben csak akkor van esélye a ruszkik szomszédainak, ha szövetségre lépnek az amcsikkal. Tudod, mikor az osztály keményfiúját valaki úgy szereli le, hogy szól a felsős bátyjának." Az meg nyilvánvaló, hogy a támogatásért cserébe valamit fizetni kell, ilyen minden üzlet. Kivéve az oroszoké, ők nem adnak, csak elvesznek.

"De nyugodt lehetsz, már nem Moszkva, hanem két jelentősebb hatalmi centrum csicskáztat minket."

Csicskáztatni azt lehet, aki csicskaként viselkedik. A mi Kádár rendszerben szocializált politikus kádereink ilyenek.

chrisred 2019.06.04. 05:50:28

@Womb Raider: Ja, a cikknek ez a legviccesebb gondolata: "Amerre megy a világ, az használ az oroszoknak és a kínaiaknak. Az erejük nő, az ő demográfiai mutatóik is jók – még az oroszoké is, a kínaiaké pedig abszolút." Írja az "arabista" történész, akinek a jelek szerint fogalma sincs Oroszország és Kína demográfiai mutatóiról.

2019.06.04. 07:58:07

Háááát hogyne!! Ami a nézeteiddel ellentétes..az putyinista propaganda.. ennyire egyszerű..

Az USA csakis azért tart fenn világverő hadsereget, felfoghatatlan költségekkel, hogy az övénél tízszer kisebb ráfordításból gazdálkodó oroszokat kordában tartsa.. teljesen logikus. Inkább ő foglalja el és semmizze ki (ha már ott van..) a demokráciára éhező országokat, mint az oroszok..

"Az meg nyilvánvaló, hogy a támogatásért cserébe valamit fizetni kell, ilyen minden üzlet. Kivéve az oroszoké, ők nem adnak, csak elvesznek."
Könyörgöm... az ukránok évtizedeken át vicces áron kaptak gázt, ha meg az sem volt elég, úgy loptak hozzá :)
Persze, a valamit valamiért az szépen hangzik.. de nem mesél arról, hogy az amerikaiak nem ismerik a win-win játszmát. Nézd meg, miként virágoztak fel azok az országok, akiket megvédtek..
Az arab tavasz magjait ők vetettek fel, amikor az évtizedek óta létező hatalmi egyensúlyt mondvacsinált okokkal az ezredfordulót követően felborították.. onnan már csak dőltek a dominók és ehhez az oroszoknak nem sok közük volt. reakcióik voltak.. de nehogymár kinevezzük az USA-t a Föld egyetlen legitim nagyhatalmának..

"Csicskáztatni azt lehet, aki csicskaként viselkedik. A mi Kádár rendszerben szocializált politikus kádereink ilyenek."
Persze.. nyilván ez is az oroszok sara, hogy kvótákkal tették tönkre a gazdaságunkat..majd fokozatosan rátelepedtek a piacainkra, a munkaerőpiacunkra, most pedig a földet fogják kihúzni (persze szigorún piaci alapon..) alólunk..

"Ahogy az iraki mészárlás a Bush-Cheney vezette USA nagyhatalmi érdekei miatt történt, a szíriai népirtás Putyin műve. "
Ja.. szóval van megbocsátható..mi több: szükséges népirtás.. meg van, ami elítélendő..óóóó, ez nekem ismerős valahonnan.
Az külön vicces, hogy elegánsan átugrasz a tényen, hogy a szíriai cirkusz és az IS ámokfutása szorosan összefügg az iraki invázióval, és lazán az oroszok számlájára írod az áldozatokat..miközben az oroszok már csak 2015.-ben avatkoztak be (mondjuk úgy: Aszad felkérésére :) Hiszen az oroszok, Szíria és Irán elég régi szövetségesek.. ami nyilván ellentmond a te világképednek, ahol csakis az USA szövetségeseként létezhet legitim állam :)

Összességében nem tudsz más képet rajzolni, csak azt, hogy az USA konstans expanziója elől néha nem önként húzódott vissza Oroszország.. klafa..tényleg.

chrisred 2019.06.06. 05:34:55

@Womb Raider: "Könyörgöm... az ukránok évtizedeken át vicces áron kaptak gázt, ha meg az sem volt elég, úgy loptak hozzá :)"

Ahogy mi is évtizedeken keresztül. Aztán rájöttünk, hogy nem jó üzlet, ha cserébe a Kreml gyarmata vagyunk, és mindenről ők döntenek helyettünk.

"Nézd meg, miként virágoztak fel azok az országok, akiket megvédtek.."

OK, például ott van a második világháborúban rombadöntött Nyugat-Európa.

"Persze.. nyilván ez is az oroszok sara, hogy kvótákkal tették tönkre a gazdaságunkat..majd fokozatosan rátelepedtek a piacainkra, a munkaerőpiacunkra, most pedig a földet fogják kihúzni (persze szigorún piaci alapon..) alólunk.."

Nem, ahogy írtam, az elmúlt harminc év rendszerváltó politikusainak a sara. Ahol tabula rasát csináltak, például Észtországban, ott élni tudnak az uniós integráció előnyeivel.

"a.. szóval van megbocsátható..mi több: szükséges népirtás.. meg van, ami elítélendő..óóóó, ez nekem ismerős valahonnan."

Nekem is. Az amerikai választók elzavarták a Bush-Cheney duót a republikánus kormányzattal együtt az iraki háború miatt, Putyin meg a haláláig élet és halál ura lesz Új-Szovjetunióban.

"...miközben az oroszok már csak 2015.-ben avatkoztak be"

Tévedés, az oroszok már 2012-ben megvétózták az ENSZ BT-ben a szíriai válság nemzetközi megoldására tett kísérleteket.

Összességében nem tudsz más képet rajzolni, csak hogy Oroszország veszélyes katonailag a szomszédaira, elfoglalja a területüket, polgárháborút robbant ki náluk. Az oroszok szomszédainak joga van védekezni a katonai agresszió ellen.

chrisred 2019.06.06. 06:25:32

Fehéroroszország is olcsón kapja a gázt a ruszkiktól, mégsem lett egy kánaán.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/vendegmunkas-feherorosz-munka.685568.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"Fehéroroszország egyes részeinek gazdasági helyzete olyan mélypontra esett, hogy az emberek elmenekülnek és a térségek elnéptelenednek - írta a lengyel Rzechpospolita. A személyes jövedelmek alacsonyak, az önkormányzatok nem végeznek érdemi munkát.

Szergej Csalij közgazdász szerint sok fehérorosz övezet katasztrofális helyzetét az államgazdaság rendszerének csődjével magyarázza. Szerinte ez ördögi körre vezethető vissza. A vállalatok változatlanul a versenyképtelen "szovjet" termékeket gyártják, ami egyetlen piachoz köti őket és jó eséllyel csődbe mennek. Ezért megszűnik a munkalehetőség, az emberek elhagyják a térséget, így zuhan a vásárlóerő ezekben az övezetekben, ami zsugorítja a cégek piacát, a fizetésképtelenség felé taszítva őket.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy a helyi hatóságok akadályozzák a normális országokban a gazdaság motorjának számító kis- és középvállalatok tevékenységét. Nem meglepő, hogy egyre több fehérorosz keres vendégmunkásként külföldön munkalehetőséget. Jellemző a fehérorosz viszonyokra, hogy az autók kötelező műszaki vizsgájának díját tavaly csak az autósok 29 százaléka fizette be."

chrisred 2019.06.06. 11:16:03

@Womb Raider: "Akiket meg nem támad meg, azok éjt nappallá téve rettegnek és becsomagolt bőrönddel az ágyuk alatt várják az inváziót!"

Inkább belépnek a NATO-ba, amitől a Kreml urai csinálnak a gatyájukba. Szar ügy lehet, ha ki akarnának osztani egy sallert a szomszédnak, kétszer akkorát kapnának vissza.

"Folyamatosan megszálló orosz csapatokat vízionálsz..és kétségbeesetten védekező amerikaiakat,"

Egy cseppet sem, inkább te vizionálsz ilyesmit: "Lehet fikáznod az orosz gazdaságot, de egy folyamatos védekezési/fegyverkezési kényszer nyomása altt álló gazdaságról beszélsz."

Senki sem támadja őket, náluk is ott a potenciális lehetőség, hogy gazdasági világhatalom legyenek, kimeríthetetlen erőforrásokkal, hatalmas tudományos és kulturális hagyományokkal. De ott van a posztkommunista maffiarendszer, ami rátelepedett az orosz népre, és a harmadik világba rántja vissza. Azért játsszák még mindig a katonásdit, mert az identitásuk egyetlen alapja egy majdnem nyolcvan évvel ezelőtti háború, szemben azokkal a bűnökkel, amit előtte, meg azóta is folyamatosan elkövettek a saját és más népük ellen.

"Azt meg nem tudom, neked mi közöd ahhoz, hogy egy szuverén államnak ki az államfője/vezetője? Honnan a felhatalmazásod és a fennsőbbrendűségedbe vetett hitetd, hogy dönthetsz az ottaniak helyett??"

Ezt megint a semmiből találtad ki. Csak annyit írtam, az amcsik elzavarták azt, aki belevezette őket a terror elleni háborúba, az oroszok a saját agresszorukat meg nem.

"Másfelől... az USA..vagy tágabban az angolszászok simán beáldozták a KEU térséget (vagy inkább aláaknázták..) hogy a németek erejét szétforgácsolják és mert ők ugyanúgy alacsonyabbrendűnek ítélték, ütköző zónaként tartották számon ezt a térséget. Kikényszerítették, hogy a németek megszáálják ezeket az országokat..míg ők dicső partraszállást eszközölhettek..és megmentették a világot (vagy inkább annak értékesebb részét :)"

Kiket szálltak meg a németek? A jugoszlávokat, az ő partizánmozgalmukat viszont támogatták a britek, így azok nyugati segítséggel saját magukat szabadították fel. A románok átálltak a szovjetek oldalára. Marad Magyarország, hadat üzent mind a szovjeteknek, mind a nyugati hatalmaknak, tökéletesen értelmetlenül. Ezek után milyen elbánást vársz azoktól, akiket a magyar kormány maga nyilvánított ellenségnek?

chrisred 2019.06.07. 06:43:27

@Womb Raider: Még egy hithű putyinistától is meredek kijelentés, hogy az oroszok az ötvenes évektől kezdve nem kerestek és kényszerítettek ki befolyást, nem indítottak háborút, nem fenyegettek mondvacsinált okokkal országokat, nem vezényeltek le puccsokat. Mondom, lassan eljutunk oda, hogy 56-ért is a CIA felelős, és ahogy most kiderült a propagandátokból, még Csernobilért is.
Értem én, megtiltanád, hogy véleményt mondjak a szeretett vezéredről, félsz a demokráciától, a polgári szabadságjogoktól. De akkor is el kell viselned a létezését.
A nemzetközi jog szeront minden ország befolyási övezete pont a határáig terjed, azon túl egy milliméterre sem.

"Azért azt csak megkérdeném, hogy (mert ugye én vízionálok védekező oroszokat..) te mit is csinálnál, ha a legnagyobb riválisod szisztematikusan a határaid mentén nehézfegyverzetet telepítene? Odatartanád a másik orcád is?"

Na, azért mégis csak előbújt, hogy az oroszok az amcsik legnagyobb riválisai, bár a jelek szerint ezt úgy csinálják, hogy a légynek sem ártanak. Nagyjából annyi köze van az oroszoknak ahhoz, hogy a szomszédos szuverén országok hogyan védik meg magukat, mint a szomszédos országoknak az orosz védelmi rendszerekhez. Ha békés és normalizált viszonyok között akarnak élni, csak kölcsönösen, egymás érdekeinek figyelembe vételével tehetik. meg.

chrisred 2019.06.10. 06:01:11

@Womb Raider: ":))) Vuicces vagy..és tetszik, ahogyan a tényeket kényed-kedved szerint szeletálod. Ami neked nem tetsző, arról nem veszel tudomást.. Logikus.."

Nem, hanem a jogrend szerinti szabályok alapján.

"Egy: semmit nem tiltottam meg,"

Csak felháborodtál, hogy véleményt merek formálni az illibsi autokráciákról. "Azt meg nem tudom, neked mi közöd ahhoz, hogy egy szuverén államnak ki az államfője/vezetője?" Csak annyi a közöm hozzá, hogy a szememben egy bűnöző akkor is bűnöző marad, ha a meg tudja akadályozni a megbuktatását.

"ahol Guantanamo sztájlban vallattak feltételezett 'terroristákat"

Többször leírtam, hogy ez ugyanolyan bűncselekmény, mint az oroszok terrorbombázásai Szíriában, csak kevesebb áldozattal.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.16. 05:36:06

először is, nagyon jó írás, majdnem minden szavával egyet értek, nagyon szép a nézettség és a kommentek száma, bár azt eléggé nem értem utóbbiak túlnyomó része miért az USA külpolitikájáról szól...

tegnap néztem meg a sorozatot, mert egyrészt 8 év alatt beszűkült a lehetősége hogy meg tudjam nézni BÁRHOL, meg ugye a szinkron is későn jött ki, utólag visszanézve azt hiszem kijárna egy Spoiler Deflecter achievment, annyi jutott el hozzám előzetesként hogy a harmadik részben van valami csata, és hogy Danny elégeti magát :D de miután erre nem került sor elült a gyanúm, hogy meg halhat, fel se merült bennem, nem mintha ezeknek a twisteknek már bármekkora tétje is lett volna...

a tömör véleményem annyi, hogy a GoT szerintem túltolta, igazán a láza a 3-4-5 évadok könyékén égett aztán rendre alábbhagyott, élre törtek más izgalmasabb sorozatok, pl Stranger Things, Szolgálólány Meséje, az emberek már nem csak erről beszéltek, mert űrt töltött be, talán a WD rúgott mellette labdába egyedül

mostanra viszont változott a trend, eltelt tíz év, 2019 a lezárások éve, Marvel után lezárult ez is, majd még jön a Star Wars decemberben, de akkor is, túl sokat vártak, majdnem KÉT év telt el a két fél évad között, túl sokat ígértek, én egyáltalán nem vártam már, és meglehetősen szkeptikusan arra fogadtam hogy de igen, el fogják baszni, mert nem csak Martinon, de időközben rajtuk is túlnőtt, ez már akkor látszódott amikor kényszeredetten elkezdtek kinyírni mindenféle mellékszereplőt

egyébként nekem az jutott eszembe, hogy Martin akkor lesz egy kibaszott zseni, ha direkt megvárta, hogy a tévések, elbasszák, és most majd megírja jobban dacára hogy azt hamukázta már nem fogja, és nem tudja :D azt akarta hogy lássa a reakciókat és ír egy sokkal durvábbat (nem lenne egyedi eset Jack Vance - Ravasz Cogel trilógia)

na az lenne csak az igazi twist

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.16. 06:14:25

na és akkor bővebben:

első két epizód: így néztem ki a fejemből, hogy Aha, mi van? Igazából totál elfelejtettem már mi is történt, és Danny mikor találkozott Jonnal? Jaaah, tényleg volt tíz perc amikor együtt hajóztak. És volt valami gagyi, totál hiteltelen szerelem is köztük.

a második rész az igazi büdösköcsög filler, bár azzal nem értek egyet hogy még 4 rész kellett volna (akkor se lett volna jobb, mert NEM TUDTÁK MIT CSELEKSZENEK, olyan volt ez mint amikor meghal egy író menet közben, és majd valaki más befejezi, hasonló szellemben, azt hiszem neked se a Poodle Springs a kedvenc Chandler regényed :D) Martin ugyan él még, de bele már nem szólt. És az első két rész után a többi 80 perces volt, vagyis hagyományos értelemben 10 helyett 8 epizódot kaptunk.

Arya - ja igen én anno mindig karakterek szerint haladtam, de ez az epizódonkénti se rossz. Szóval ezen röhögtem fel először amit írsz. Geci jól leírod, hogy ez miért volt gáz. Mondjuk szerintem Williams aranyos kislányból igazi rusnya tini lett, és Braavosi kalandja óta meg is utáltam az egész karaktert, a pszichopata gyilkos nekem nem jön be. Én azt se nyeltem le. Valahol akkor írtam, hogy a negyedik évad után olyan megnyugvás kapott el, mintha lezárult volna, nem volt bennem az a méltatlankodás, hogy mikor nézhetem már ismét, mint az első három végeztével. Addig tart a jó GoT? :D

De ez a dugás baszki, és közben meg Headey meg Eunuch nem dugnak csak offscreen, mondjuk nem bánom, hogy Logan eltitkolt féltestvérét nem láttam dömöckölni, de még mindig inkább az mint.... EZ.

Azért szerintem elég sokan kedvelték Mormont karakterét (akit mondjuk visszahozni nem volt bölcs dolog, mert semmit sem csinált), és Theont is, aki meg elnyerte a megváltást :D Amúgy én akkor azt hittem Brant is szétbasszák. Utólag belegondolva lehet jobb lett volna.

A harmadik rész: hát lehet nekem is tetszett volna HA látok is valamit, ezt a HD tévé dolgot nem igazán értem, meg lehetett volna oldani ezt ügyesebben meg ötletesebben is, mert 90 percig azt látom, hogy nem látok semmit, az AVP2 sötétjét idézte kb, nem véletlen hogy pont azt a két jelenetet emeled ki, amit lehetett látni. Azok nekem is tetszettek. Harmadik rész = tíz percenként tüzet gyújtanak, akkor lehet látni valamit. És nem, továbbra sem dokumentumfilmet, meg realizmust akarok egy filmtől, pláne fantasytól, hanem hogy lássak a sötétben.

A másik bajom vele, hogy emiatt követhetetlen is volt, egy idő után már csak azt vártam legyen vége. Hihetetlen hogy ennyit vártam egy normális csatára, és nem kapom meg...

Ennél is sokkal nagyobb bajom, hogy ahogy az - egyébként egyáltalán nem bejövős - újradesignolt főcím sejteti, jönnek a Holtak. Hát baszki, erről szólt hét évad, hogy jön valami Északról, és akkor ennyi volt? Egy csata Deresnél, és megállt az Éjkirály? Aki lelőtt egy sárkányt? Én ettől többet vártam bevallom derekasan. Pl. hogy Deres elesik, és majd Királyvárnál megvívják a fő csatát. Na erre tényleg kellett volna 3-4 rész még. Mert megint csak offscreen gyilkolásznak, és amikor on screen azt se látni.

Bran - meg vagyok hatódva, komolyan :D Tetszettek ezek az idézgetések, meg hogy ennyire beleástad magad - vágod, hogy faszán belehülyültél ebbe az egészbe - hogy ennyire vágod részenként ki mit mondott róla, milyen teóriák dőltek meg, mennyire őrjöngött és ki, az újságírók mit mondtak, stb. respect.

Na szóval elképesztően irritáló a gyerek nézése, értem ezzel valami olyat akartak érzékeltetni, hogy ő már túl van a földi dolgokon. Az egyetlen igazán emberi jelenet az volt mikor Jamie-vel beszélget, de az is Jamie miatt, akit felemészt egykori tettének súlya, az meg főleg, hogy ez az ember majdnem még meg is köszöni. Aztán ezt a ott vagyunk, ahol lennünk kell, és enélkül nem lennél aki vagy frázist ha még ötször nem mondják el... hát szóval na. Mostanra amúgy már inkább George Harrisonra hajaz :D

Negyedik rész - Nem tom feltűnt e, de mikor Tyriont megint fejbevágja egy árbocrúd, az egy az egyben visszautalás az első évad off screen csatájára, nesztek itt van még egy. Danny meg a sárkányai. Szóval ha van sokkhatás ebben az évadban az szerintem a sárkány halála. Nagyon csúnyára sikeredett, ötször pörgettem vissza, mert nem akartam elhinni, hogy most akkor ennyi volt. Skorpiók - fantasy ide vagy oda, most nem tudom hogy miért kell az, hogy éppen úgy működnek ahogy éppen a dramaturgia diktálja. Azt elhiszem, hogy kilőnek ötvenet, de hogy ezt fél perc alatt újratöltik, és Danny elmenekül, a következő részben meg egy sárkánnyal kétszer ennyit elpusztít. Szóval tényleg menyjenek már a picsába.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.16. 06:32:39

ui a 4-hez: ne, nem azt se vártam hogy Jamie megtöcskölje ezt a baltaarcú lovaghölgyet :D Borzalmas dugásokat kapunk ebben az évadban. Dany és Jon bezzeg szemérmesen elvonulnak. Teljesen hiteltelen ez a szerelem. Hát ennek akkorát kellett volna ütnie mint az Oldboynak :D Erre megtudja, hogy ki ő, és ki Dany és onnantól kezdve kifordul a bele, mert hát ő a hülye Havas Jon, nem Jamie Lannister :D

A Sztálin-Churchill két jó barát de csak míg legyőzik Hitlert vonal is unalmas már. Hitler = Éjkirály. Annyira kiszámítható. Igazából ez a baj ezzel az évaddal, a sok várakozás meghozta a gyümölcsét, mindent kitalált valaki, és a kevés ember miatt kevés opció maradt.

No az ötödik rész a csúcs. Tudnék vitatkozni vele, pl az Arany Kompánia így, az Arany Kompánia úgy, amit így bevezetnek, hát ne pocsékolják már el ennyire, mintha menet közben rájöttek volna, hogy ez egy seggükből előrángatott adu volt, amiről a lófasz nem hallott hat évadon át, és semmi súlyuk nincs, és inkább akkor hupsz Kuka. A végén meg eldobják a kardot. No de aztán Szürke Féreg megoldotta.

Viszont amiért jobban tetszik a hármasnál, mert bődületesen kilátástalan, és napfényben lehet látni, hogy Kings Landing ég, és nyomorba dől. Amúgy én tökre megértem Danyt. Néha fel kell égetni a szántást, hogy aztán újat lehessen vetni. Igaz, ez az első állomás lett volna hogy igazi zsarnokká váljék. Vagyis tényleg kit érdekel mit csinálok, ha király vagyok? Akkor nem gyilkos vagyok, hanem hódító, ahogy Diogenész mondotta. Innen aztán elvártam volna, hogy szépen lassan meggyilkolja azokat akik tudnak a titkáról, bemanipulálja Jont. De hát összecsapták, mert tehetségtelen tuskók, és a WarCraft 3 első kampányával se játszottak. Ez így amolyan: And I kill them all! And not just the men, but the women and children too. :D

innen majd Folyt Köv.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.18. 04:30:44

Akkor Folyt Köv.

Ezt a Dany Twistet a Pókkal meg Tyrionnal akarták foreshadowingolni. Azt gondolták ennyi elég. És miért is kellett őpókosságát elégetni?

Euron - kicsit visszatérnék rá, hogy az a flotta aki nekiment két sárkánynak, most egytől elsüllyed. Azt a kezdetekig tök faszán megcsinálták, hogy elhittem, a csata kiegyensúlyozott lesz, sőt hát úgy voltam vele Danyék állnak majd vesztésre. Azt is elhittem egy percig lelövik Tyriont. A sárkányláng meg attól függetlenül tűz, tehát nem értem komplett tornyok, városfalak hogy omlanak le tőle. Lásd Notre Dame.

Szóval Euron. Ez a következetlen harc, minek kellett? Ha már megbaszta a királynőt? Miért nem gondolta hogy esetleg megmenti? Egy teljesen logikátlan elmebeteg akinél Joker következetesebben viselkedik. Jah hogy ő ölte meg a királyölőt? Azt hittem a Vörös Torony amikor ráomlott. Az nem lett volna elég? Ez a senkiházi meg elégett volna a sárkánylángban? Szét kellett volna tépni mint azt a riportert a Jurassic Wordben.

Véreb - igenis elvártam volna valami érzelmes pillanatot közte meg Arya közt, vagy hogy visszarohanjon megmenteni. Ha már visszahozták. Amivel jóvá tette volna hogy legutóbb otthagyta. Nekem ez kellett volna. Aztán elhajózhattak volna együtt. Sokkal izgalmasabb lett volna, mint hogy dug a hülye kovácsgyerekkel. Meg hogy folyamatosan játssza az agyát ő mennyire kemény csaj lett. Tényleg a szakácsgyerek meghalt, hogy nem hozták vissza? :D

A Hegy úgy nézett ki mint Darth Vader. Azért volt egy jó megmozdulása, amikor megölte ezt az izgága tanácsadót, aki Szarumán Száját is eljátszotta. Hát így kell karaktereket elvesztegetni. De legalább láthattuk hogy Szürke Féreg és Missandrei (vagy ki) szerelmesek lesznek egymásba.

Dany - csak én láttam úgy, hogy vagy Emilia Clarke vesztett legendás szépségéből (volt tokája, meg mintha kokózni is elkezdett volna), vagy szándékosan megcsúfították, mert ugye most már gonosz. Nem értek egyébként egyet hogy nem kerülhették volna el az őrületét. Mert miért is ne? Nem lehetett volna befejezni pozitívan ezt? Nem nyálasan csak megnyugtatóan, 7 évadnyi mocsok és vér után? Az egészet azért találták ki, mert így görcsöltek, hogy kéne valami ütős twist a végére. Hát minden évadban volt, most is kell. Hát akkorrrr... akkkorrr Dany őrüjön meg, Jon ölje meg, menjen a falra, a nyomorék meg legyen király.

Igen a sárkánytámadás, hogy milyen lehetne, nagyon jól be volt mutatva. Hogy ha nincsenek sasok, akkor ennyi és csaó. Aryának miért nem eshetett volna bántódása. Sokkal jobban el tudtam volna fogadni hogy Jon megöli Danyt miután megtalálta a húga hulláját. Szerintem az kurva jó lett volna.

Jamie és Tyrion tényleg nagyon szépen váltak el, ahogy Cersei és Jamie utolsó jelenet is nagyon fasza volt. És az is tetszett, ahogy így áltatta magát, hogy ő nem halhat meg. Egyébként biztos volt ilyen teória is. De talán az lett volna a legjobb, ha ráébrednek, hogy mivel két Targaryen nem házasodhat össze, és mivel a sárkányok nélkül már nem tudnak győzni, hát bizony Jonnak Cerseit kell elvenni feleségül, hogy a Hét Királyságban béke honoljon. És közben Jon dughat Danyvel, Cersei meg az öccsével. És mindenki boldog.

Hatodik rész:

Ebben nekem egyértelműen a Dany beszéd tetszett, ott már látszódott hogy valamiért bekattant. Erre a miértre azért kellett volna egy kicsivel több. És így varrták el a szálakat, de hogy miért. Jon egyik percben védi Danyt Tyrionnal szemben, aztán meg ukk mukk fukk tőrt szúr a kedvesébe, nagynénjébe aki folyton csak dugni akarna vele. Hát hülye ez? Még a sárkány is megértette miért tette :D

És utána bevallom elvesztettem a fonalat. Meghalt a királynő, éljen a király. Mi az, hogy ki legyen a király? Hát Havas Jon. Király nem kívánság műsor. Nem is értem Szürke Féreg miről beszél. Havas Jont megválasztották volna királynak, lévén ő a trón jogos örököse. Érdekes ez csak addig játszott míg Danyt lehetett vele riogatni. Aztán meg ott ülnek négyen akik tudnak róla, köztük a mindent tudó Mentát Bran és mindenki kussol. Hányan lettek így királyok, hogy megölték az előzőt. És ha jól tudom Jont szerette a nép. Akik még jobban szeretik hogy megölte Danyt aki kinyírt egy csomó ártatlan embert. És akkor elküldik a falra megint. Ez azért tényleg egy szar befejezés. Én nem szerettem ezt a karaktert, de ez a befejezés, megoldás bizony, bevallom nem kicsit bosszant.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.18. 04:31:16

De jó, ne Jon legyen a király. Hát akkor? Nem esetleg a kovácsinas? Aki az utolsó legitim király örököse? Vinné tovább a Baratheon ágat. És vissza állt volna a Status Quo. Ez egy igazi jó kis twist lett volna. Főleg hogy mennyit foglalkoztak azzal a karakterrel. Hogy többek között miatta halt meg Brandon Stark. De nem annyi volt a lényege, hogy dugja meg Aryát. Merthogy Itt senki nem akar király lenni, se Jon, se a kovácsgyerek, se Bran... izé, jah de ő meggondolta magát.

Ez a nagybácsi az volt, aki nem tudta felgyújtani a máglyát? A Fekete Hal fia? Hát őt is elhanyagolták. Legalább kapott még egy jó jelenetet. Na ezt se gondoltam volna, hogy eljön a nap, hogy te a Gyűrűk Urát véded a Trónok Harcával szemben. Mintha hájjal kenegetnének. És pont a Király Visszatért-et.

Örülök hogy te túl tudtad tenni magad ezeken a végeken. Én csak Sansáét éreztem kielégítőnek. Bár szerintem furcsán veszi ki magát, hogy jó, de Észak független marad, és akkor mivel az öccse a király. Jó van legyen.

Bron is kapott 5 mondatot. Ezt a karaktert nagyon szerettem. Amolyan igazi szerencsevadász Szintén elvesztegették. És minek utáltatták meg a végére, teljesen fölöslegesen. Lényegébe nagyobb rohadék mint a Véreb, mert az legalább elvhű.

Davosnak mi lett a sorsa, mert szerintem lemaradtam.

Az egész Bran sztorija? Na neeee :D Ezt azért nem nyelem le. Hát nem a Tűz és Jég dala?

Amúgy igen, Robin Arrynt királynak :D Én őt nagyon bírtam. És azért annyira nem hülye gyerek. Hát életben maradt, és még a Falra se kell másznia. Valójában az egyik legnagyobb győztes, aki megszabadult elnyomó apjától :D

Igen Jon és Dany. Mindig ide térünk vissza. Katartikusnak kellett volna lennie, és nem egy ásításnak. Tudod mi volt katartikus, amikor a szerelmét az a gyerek nyilazta halálra, akit ő biztatott hogy harcoljon. De hát hol vannak már ezek a pillanatok.
A székhúzogatás is jah, tipikus, ismételjük a nagy jeleneteket, mert akkor jó volt, igaz akkor volt funkciója, de hát nem értünk hozzá hogyan is kell ezt. Szóval nem mintha, tényleg nem értik. (és van Sanyi ismét! :D )

Komolyan, a Sötét Lovagot hozták fel? :D

Szerintem ezért az Endgamet/Végtelen háborút is ekézték eleget. Az ilyen fokú következetlenség súlyos írói hanyagság.

Korábban sosem tapasztalt düh lengi körbe a Trónok harcát? Oh yeeee :D

Héj de hát kimaradt Sam. Nekem pl. Sam tetszett ebben a részben. Ahogy felvilágosította Jont. Ott pl tökre éreztem, hogy ha ezt más teszi, Jon lehet meg is öli. Vagy nem hiszi el. De tudta hogy a barátja igazat beszél. És az ott működött, mert fel lett építve. Mintha Sam is fogyott volna. Vagy a testhezálló szerep hogy most már csuhás elfedte ezt az ellenszenvet. (Tuck barát is ha zöld gatyóban ugrál Robin Hood mellett lehet hiteltelen lett volna). Nem mellesleg az is milyen kurva jó, ahogy jön Dany megköszönni neki amit tett, erre úgy hálálja meg, hogy abban nincs köszönet. :D Zseniális. Szinkron nélkül amúgy elviselhető a hangja, szóval rossz és irritáló hangot választottak neki.

És a végére, tetszett ez a párkapcsolati hasonlat. Nekem eszembe nem jutott volna. De nekem a beteljesült, és átélt kapcsolataim sosem hagytak keserű szájízt. Ott volt egy út amit bejártunk és annyi elég volt. Ahogy a pók mondta: semmi sem tart örökké. (van ami el sem kezdődik)

Ez jó mulatság férfi munka volt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.18. 11:21:43

@scal: hát köszi a kommenteket, jókat röhögtem közben, nem fogok mindenre reagálni, mert annyi idő a világon nincs.
"élre törtek más izgalmasabb sorozatok, pl Stranger Things, Szolgálólány Meséje, az emberek már nem csak erről beszéltek, mert űrt töltött be, talán a WD rúgott mellette labdába egyedül"
what? a stranger thingsnek eddig volt egy kurvajó, meg egy közepes évada, a Szolgálólány kb csak a femináciknak, meg a lipsi sleppnek jött be (nekik is csak az első évad), a WD pedig jobban kifújt, mint a got valaha. én mondjuk csak az első évadig jutott, ez a zombi szappanopera koncepció nekem jön be.
"Martin akkor lesz egy kibaszott zseni, ha direkt megvárta, hogy a tévések, elbasszák, és most majd megírja jobban " jah, ezt sokan mondták, de ez is illúzió, valójában sosem lesz lezárva, de ha igen, nagyvonalakban akkor is ez lesz a vége, csak nyilván nem így összebaszva, hanem rendesen kidolgozva. de lehet ez is csak egy illúzió :D
"azt hiszem neked se a Poodle Springs a kedvenc Chandler regényed :D)" jó hasonlat, kár, hogy nem nekem jutott eszembe :D
"én anno mindig karakterek szerint haladtam" igen, amikor mindenki ezerfelé volt, annak volt értelme, itt már hogy mindenki egy tűz mellett énekelget, itt már érdemesebb volt epizódok szerint menni.
"Addig tart a jó GoT? :D" amúgy viccen kívül, igen. sőt, újranézve ennyi év után, a harmadik évad a legjobb, a negyedik utána már kicsit túlnyújtott, felhigított, ami csak azért nem tűnik annak, mert még így is abban vannak a legfaszább jelenetek. az első évad is patinásabb így már, hogy értem ki kicsoda, meg ki kivel van. utólag a legfurcsább, hogy tele van kurvajó dialógusokkal-jelenetekkel, amiket nem is Martin papa írt. Ott még simán felnőttek hozzá a forgatókönyvírók, és ha nem olvastad az eredeti regényeket, nem tudnád megállapítani, hogy melyik könyves és melyik sorozatos jelenet.

"HA látok is valamit" hát pont ez az, ha még mindig egy szaros kis monitoron nézed, akkor persze, hogy nem látod. ez a sorozat már rég kinőtte ezt a szintet. más kérdés, hogy azt a cikk után tudtam meg, hogy az HBO Go-n streamelve (pláne az első nap, amikor mindenki nézte), eléggé szar volt a látványvilág, ami némileg árnyalja, amiket fentebb írtam.

"Hihetetlen hogy ennyit vártam egy normális csatára, és nem kapom meg..." dehát neked a hetedikévados vérciki, zombitolvaj kommandó is tetszett :P meg a szintén hetedikévados dothrakik és sárkányos, vs lannister sereg csata is. meg akkor itt is a királyváros mészárlás. kaptál 3 szerinted jó csatát is :P

"Egy csata Deresnél, és megállt az Éjkirály?" egyrészt engem idegesített volna, ha tovább húzzák, így is egy másfél órás csatát kaptunk, másrészt viszont abban igazad van neked és a fanoknak, hogy 8 évnyi ígérgetés meg rémisztgetés után ezt máshogy kellett volna megoldani. kicsit kapkodva készült ez a cikk, aminek meg is lett az eredménye (lásd látogatottság, meg kommentek), de pl. ott volt ez a nagy előkészítés, hogy a Másokat (akik nem a zombik ugye, hanem az Éjkirály mellett álló főmuftik elrohadt lovakon), csak valyriai acéllal lehet megölni. ez is végigvonult 7 évadon keresztül, erre mindenki akinél csak van ilyen kard ott van a végső csatánál... és baszki nem küzdenek meg a Másokkal? Akkor mi értelme volt ezt építgetni ennyi időn keresztül, ha megoldották annyival, hogy Arya benindzsázik hirtelen? Illetve erről a megöljük a vezért, elpusztul a sereg dologról eszembe jutott a 13. harcos, ami nem egy hatalmas film, de ott a végén a csatáénál 10 perc alatt hatásosabbak érzelmileg, mint itt másfél óra alatt.

"ennyire beleástad magad" valójában nem ástam bele magam, ez ömlött mindenhonnan a pofámba az alatt a 6 hét alatt. ezért is örültem, amikor vége lett.

"a lófasz nem hallott hat évadon át" ez mondjuk nem igaz, többször is emlegették őket, de nyilván én se emlékeznék rá, ha nem néztem volna meg újra.

"ez az első állomás lett volna hogy igazi zsarnokká váljék" több százezer embert halálra égetni, csak az első állomás? :D milyen kis megengedő lettél vele szemben :D

"nd I kill them all! And not just the men, but the women and children too. :D" jóvan, de a buckalakók állatok voltak :D

"És miért is kellett őpókosságát elégetni?" ööö most ezt nekem is mondták, nekem se volt elsőre egyértelmű, de van rá utalás, hogy Varys a kismadárkájával próbálja megmérgezni Danyt, illetve e-mailezget mindenkivel, hogy valójában nem a csaj a jogos trónörökös, illetve bujtogatja Havas Janit is ellene, aki nyilván elmondta neki. Tyrion meg a többit. szóval azért ez elég, nyilván ezt is lehetett volna ezerszer jobban ábrázolni, az nem vitás.

Véreb - annyira kibaszott erős az a pillanat, amikor Arya otthagyja megdögleni, az egyik legjobb az egész sorozatban (és ez a karakter is csak addig ért valamit), vétek volt ezek után visszahozni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.18. 11:54:43

@scal:
Dany - tényleg nem annyira gyönyörű, mint a sorozat legeslegelején, de ezt én inkább a kor számlájára írnám :D de még így is nagyon szexi volt szerintem, még amikor a mélyponton volt, akkor is. úgy megvigasztaltam volna :D

Amúgy pont az egyébként önmagában elég jó ötödik résztől kezdték el az imdb-n nagyon durván lepontozni a sorozatot, mert tinilánykák és lélekben tinilányka elvileg felnőtt nők nem bírták elfogadni, hogy Daenerys egy tömeggyilkos. meg persze a jelenleg uralkodó feminista narratívákba se nagyon fér bele, hogy egy női vezető ezerszer kegyetlenebb, mint bármelyik férfi. Más kérdés, hogy Martin és a showrunnerek nem a neme miatt döntöttek így, hanem inkább a Targaryen vér, meg a sok-sok vérfertőzés miatt, dehát nyilván ez senkit sem érdekel.

"Nem értek egyébként egyet hogy nem kerülhették volna el az őrületét. Mert miért is ne?" Mert Martin így találta ki már az elejétől kezdve, mert egy logikus végkimenetel, mert erre akarta kifuttatni az egészet. Itt nem sikerült elég meggyőzően ezt bemutatni.

"Jon egyik percben védi Danyt Tyrionnal szemben, aztán meg ukk mukk fukk tőrt szúr a kedvesébe" nekem itt inkább az volt a problémám, hogy egyik részben még hüledezik az értelmetlen mészárlás miatt, és rájön, hogy "mi vagyunk a rosszfiúk?", a másik részben pedig győzködni kell arról, amit ő is egyértelműen tud.

"ott ülnek négyen akik tudnak róla, köztük a mindent tudó Mentát Bran és mindenki kussol" jah.

Nekem tetszett, hogy vissza kellett mennie a Falra. Ezt érdemelte az utóbbi évadok alapján. Majd talál magának egy másik vad lányt, aki megcsípett a tűz, meg egy barlangot, aztán most má ott maradhat. Durva volt visszanézni az első négy évadot, ahol Havas Jon még egy tökös, kemény karakter volt, nem pedig egy kétbites balfasz.

"Hogy többek között miatta halt meg Brandon Stark." te meg miről beszélsz? :D

"Ez a nagybácsi az volt, aki nem tudta felgyújtani a máglyát? A Fekete Hal fia?" A Fekete Halnak nincs fia, ő Catelyn Stark öccse, de igen, ő volt az, aki nem tudta meggyújtani a máglyát. Egyik kedvenc jelenetem a sorozatban, és ez is a showrunnerek érdeme egyébként.

"Na ezt se gondoltam volna, hogy eljön a nap, hogy te a Gyűrűk Urát véded a Trónok Harcával szemben. Mintha hájjal kenegetnének. És pont a Király Visszatért-et." Na azért ne örülj ennek ennyire, hogy találtam egyetlen szempontot, ami alapján a Gyűrűk Ura jobb.

"Örülök hogy te túl tudtad tenni magad ezeken a végeken." Hallottam azóta olyat is, hogy olyan lett a sorozat vége, mintha Catelyn Stark írta volna :D A fattyú tűnjön el, száműzve a Falra, a nyomorék kisfiamból legyen király, a kislányomból királynő, a másik kislányom meg valósítsa meg önmagát.
Más kérdés, hogy Arya valószínűleg soha nem fog békére lelni, de ez már csak az én véleményem.

Bronn valamelyik korai évadban mondja Tyrionnak, hogy nem érti a pénzkölcsönzés szabályait. Ez után legyen ő a Master of Coins! Nagyon jó :D Neki meg kellett volna halnia valamikor, és az adott volna egy kis plusz drámát, ami nagyon hiányzik egy ideje.

"Davosnak mi lett a sorsa,"
Túlélte :D Valójában szépen-lassan az egyik kedvenc karakterem lett, és nagyon sajnáltam volna, ha kinyírják. Ez csak ennyi.

"Hát nem a Tűz és Jég dala?" Hát a vége alapján nem. Hanem az "egy évadból kimaradós, sose tudjuk meg ki tanította, sose tudjuk meg mi a képessége Bran" sztorija.

"Tudod mi volt katartikus, amikor a szerelmét az a gyerek nyilazta halálra, akit ő biztatott hogy harcoljon. De hát hol vannak már ezek a pillanatok." Bizony, magam sem írhattam volna szebben.

"(és van Sanyi ismét! :D )" Sanyi sosem maradhat ki, ha a közönség hülyének nézéséről van szó. Szóval Sanyi örök, ellentétben a Trónok harca színvonalával :D

"Komolyan, a Sötét Lovagot hozták fel? :D" Nem, ezt csak én hozom fel. A fórumokon meg a a facebookon olyan szintű gyűlölethullámot kapott a sorozat és a showrunnerek (pl. forgassák újra az egészet petíció), ami minden írói színvonaltalanság ellenére túlzás. Mert nem ez lett a világ legrosszabb sorozata, hanem egy rendes, tisztes hollywoodi blockbuster szintet ütött meg ami persze visszalépés, de ha kicsit objektívek akarunk lenni, akkor a Dark Knight szerintem egy jó párhuzam.

"Sam tetszett ebben a részben" nekem is, mert nagyon hanyagolták :D

"És a végére, tetszett ez a párkapcsolati hasonlat."

"Ez jó mulatság férfi munka volt."

Hát kösz, és kösz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.06.25. 03:01:09

"Hogy többek között miatta halt meg Brandon Stark." jah bocs Eddard Stark, hát ő az első évadban komoly nyomozást folytatott az örökös ügyében, és mivel elkezdte megsejteni (vagy rá is jött) hogy Goffrey nem az igazi fia a királynak, ezért is vágták le a fejét, szóval az igazi örökös a kovácsfiú, és akkor elmegy gondozni a farmot

"A fattyú tűnjön el, száműzve a Falra, a nyomorék kisfiamból legyen király, a kislányomból királynő, a másik kislányom meg valósítsa meg önmagát." na ez a komoly

"Más kérdés, hogy Arya valószínűleg soha nem fog békére lelni, de ez már csak az én véleményem."
szerintem túl tudta volna, ha a Véreb kúrja meg :D

"Túlélte :D Valójában szépen-lassan az egyik kedvenc karakterem lett, és nagyon sajnáltam volna, ha kinyírják. Ez csak ennyi."

igen nekem is, ő szépen ellavírozott a farvizen, bűár meghalt egy fia, de valójában talán neki volt a moralitása leginkább a helyén, egy csempésznek (és nem mutatták ahogy kúrt hála az égnek)
süti beállítások módosítása