Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MovieCops

KÍNAI NEGYED

2019. szeptember 16. - Field64

Jake: Beszélhetek őszintén, Mrs. Mulwray?
Evelyn: Hogyne, ha képes rá.

A hetvenes évek egyik legjobb amerikai filmje a lengyel Roman Polański Kínai negyed (1974) című bűnügyi drámája, amely a film noir számos ismertetőjegyével rendelkezik. A forgatókönyvet jegyző Robert Towne kifejezetten jó barátja, Jack Nicholson számára írta a főszerepet, Jake Gittes magánnyomozó figuráját. A cselekményt az úgynevezett kaliforniai vízháborúk ihlették, amelyek a huszadik század első évtizedeiben Los Angeles városa és az Owens-völgyi farmerek között zajlottak, szakmai szempontból pedig Raymond Chandler írói stílusa is hatott a szerzőre. Az IMDb szerint a forgatás 1973. október 15-én kezdődött, és 1974 januárjában ért véget, Christopher Sandford alapos Polański-kötete szerint viszont az első forgatási nap 1973. szeptember 28-án volt. A munkát kisebb-nagyobb szakmai konfliktusok kísérték: a kezdeti nehézségek után a rendező viszonylag hamar megtalálta a közös hangot Nicholsonnal, ám igencsak elmérgesedett a viszonya a női főszerepet alakító Faye Dunawayjel, noha a színésznőt ő maga választotta a producer jelöltje, Jane Fonda ellenében. Szintén szakmai problémák miatt váltak meg az eredetileg szerződtetett operatőrtől és zeneszerzőtől. A forgatási nehézségek ellenére a film jelentős kritikai sikert aratott, és a közönség is jól fogadta. Noha az 1975-ös Oscar-gálán tizenegy jelöléséből csupán egyet tudott díjra váltani, a Kínai negyed ma már igazi klasszikusnak számít, amelyből Nemes Jeles László is ihletet merített a Napszállta (2018) című filmjéhez. A folytatás gondolata viszonylag hamar felmerült, de különféle akadályok miatt csak 1990-ben valósult meg Cinikus hekus (The Two Jakes) címmel. Robert Towne évek múlva azt állította, hogy kezdettől fogva trilógiát tervezett Gittes életének különböző szakaszai alapján, a második rész bukása miatt azonban a harmadikat már nem forgatták le. A Kínai negyedet a magyar Filmátvételi Bizottság többször is elutasította. Megvásárlására 1977-ben került sor, a filmet 1979 szeptemberétől játszották a hazai mozik. A Kés a vízben (1962) és a Macbeth (1971) után ez volt a harmadik Polański-alkotás a hazai filmszínházakban.

chinatown01_1.jpg

A cselekmény

Los Angeles, 1937. A házasságtörési ügyekre specializálódott magánnyomozót, Jake Gittest egy asszony azzal bízza meg, hogy figyelje meg a férjét, Hollis Mulwray-t, mivel arra gyanakszik, hogy élete párja megcsalja. Jake munkához lát, és beigazolódni látszik a feleség gyanúja: Mulwray gyakran mutatkozik egy feltűnően fiatal lány társaságában. A botránysajtó rövidesen megírja a Víz- és Energiaügyi Hivatal főmérnökeként dolgozó férfi félrelépését. Jake maga is meglepődik azon, hogy az általa felderített bizalmas magánügy sajtónyilvánosságot kapott. Ám a java még csak ezután következik. Gittes irodájában megjelenik egy elegáns nő, aki hűvösen közli, hogy ő az igazi Mrs. Mulwray, és mivel semmilyen megbízást nem adott sem Jake-nek, sem más privát kopónak, hogy a férje után kémkedjen, ezért pert indít Gittes ellen rágalmazásért. Jake később felkeresi Mulwray házát, hogy tisztázza a helyzetet. Csak az asszonyt találja otthon, aki váratlanul bejelenti, hogy mégsem pereskedik, mert a férje hisz Gittes ártatlanságában. Jake ennek ellenére is beszélni szeretne Mulwray-vel, de erre már nem lesz alkalma, mert a férfit hamarosan holtan találják a víztározóknál. Az özvegy kezdi elveszíteni korábbi magabiztosságát: egy újabb találkozó alkalmával bevallja Gittesnek, hogy tudott a férje viszonyáról, mindazonáltal úgy tűnik, hogy sok mindent továbbra is elhallgat. Jake eleinte saját jó híre érdekében próbálja kibogozni a mind szövevényesebbé váló bűnügy szálait, miközben beleszeret a titokzatos özvegybe, és egyre inkább azt gyanítja, hogy az elhunyt Mulwray nem a feleségének, hanem az apósának lehetett az útjában. A végkifejletre a kínai negyedben kerül sor, ahol az események tragikus fordulatot vesznek.

chinatown02.jpg

Gittes tudni akarja az igazságot Katherine-ről (Jack Nicholson és Faye Dunaway)

A forgatókönyv

A Paramount Pictures a hetvenes évek elején elhatározta, hogy filmre viszi F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regényét. A forgatókönyv megírásával többen is megpróbálkoztak, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az akkortájt kevésbé ismert, de szakmai berkekben ígéretes tehetségnek tartott Robert Towne 1971-ben 175 ezer dolláros ajánlatot kapott a szkript megírására. Az író becsületére legyen mondva, hogy nem volt kapzsi, és őszintén bevallotta, hogy a feladat meghaladja a képességeit. Ellenben megragadta az alkalmat, és felajánlotta, hogy saját ötletéből, a még csak vázlatok szintjén létező Kínai negyedből forgatókönyvet ír a filmvállalat számára. Robert Evans, a Paramount akkori elnöke huszonötezer dollárért megvette a még el sem készült szkriptet. Towne – akárcsak maga Evans – jó barátja volt az új színésznemzedék egyik legnagyobb tehetségének, Jack Nicholsonnak, és a főszereplő magánnyomozó, Jake Gittes figuráját eleve Nicholson egyéniségéhez igazítva írta meg, ámbár a színész másik haverjáról, Harry Gittes producerről nevezte el. Véletlen-e, vagy sem, de még a történet is 1937-ben kezdődik, Nicholson születésének évében. (A film egyik jelenetében Gittes Hollis Mulwray-t követve elmegy egy bár mellett, ahonnan kihallatszik 1937 augusztusának nagy slágere, az I Can't Get Started Bunny Berigan előadásában.) Mulvihill nevét Charles Mulvehill producertől kölcsönözték, aki Nicholson akkori friss filmje, Az utolsó szolgálat (1973) társproducere volt.     

chinatown03_1.jpg

Hollis Mulwray a bíróságon (jobbra: Darrell Zwerling)

Hollis Mulwray figuráját valós személy, William Mulholland (1855–1935) ihlette, aki a Los Angeles-i Víz- és Energiaügyi Hivatal vezetője volt. Mulhollandnek köszönhetően a Los Angeleshez tartozó, szinte sivatagi terület, az Owens-völgy szó szerint felvirágzott azáltal, hogy elvezette a városhoz az Owens folyót. Az 1913-ban befejezett hatalmas vállalkozást kellő eltökéltséggel irányította, a nagyszabású és nagy hatású projektet azonban korrupció és hivatali visszaélések árnyékolták be. A filmben szó esik a Van der Lip-gát katasztrófájáról is, amely utalás a Mulholland által tervezett Szent Ferenc-gát 1928-as összeomlására, amelynek következményeként négyszázötven emberéletet követelő árvíz pusztított. Az 1906-os San Franciscó-i földrengés és tűzvész után a gátszakadás volt Kalifornia kora huszadik századi történelmének legnagyobb katasztrófája. Noah Cross keresztneve utalás a bibliai Noéra és a vízhez kapcsolódó jelentésárnyalatokra. Az eredeti forgatókönyvben Evelyn Mulwray életben maradt; Roman Polański ötlete volt, hogy meghaljon, mégpedig úgy, hogy kilövik az egyik szemét. (Mellesleg épp azt, amelyről Jake a cselekmény folyamán megjegyzi, hogy van benne egy kis hiba, egy pötty az íriszben.) A szerepet alakító Faye Dunaway mindezt az antik görög mitológia egyik figurájával, Oidipusz királlyal hozta kapcsolatba. Az uralkodó vérfertőző viszonyt folytatott az édesanyjával, a szinte korlátlan hatalommal rendelkező Noah Cross pedig megerőszakolta a lányát. Oidipusz megvakítja magát, amikor rádöbben arra, hogy tudtán kívül mégis beteljesítette a Delphoiban kapott borzalmas jóslatot, Evelyn pedig a detektív pisztolylövése által nemcsak egyik szeme világát, hanem az életét is elveszíti. Technikai nehézségek miatt szóba került, hogy mellőzik a szemkilövést, a temperamentumos Dunaway azonban a mitológiai párhuzam miatt állítólag kifejezetten ragaszkodott hozzá, és vállalta az ezzel járó kényelmetlen sminkelési procedúrát, pedig korábban a sminkelés miatt is összetűzésbe került a rendezővel. (Dunaway és Polański konfliktusára később visszatérek.)

chinatown04_1.jpg

Dráma a kínai negyedben (Faye Dunaway)

Nemcsak Szophoklész Oidipusz királyára, hanem egy modern klasszikusra is utalnak a történetben: az El Macondó-i apartmanok elnevezése a Száz év magány (1967) című regényből származik, melynek szerzője, Gabriel García Márquez kolumbiai író egy falunak adta a Macondo nevet. Nekünk, magyaroknak külön érdekesség, hogy a film egyik leghíresebb szállóigéje, az „Amilyen keveset csak lehet” egy magyar származású rendőrtől, Towne egyik barátjától származik, aki egy időben a kínai negyedben teljesített szolgálatot. A filmben Evelyn megkérdi Jake-et, hogy mit csinált a kínai negyedben, s a férfitől a fentebb idézett választ kapja. A mondat igazi értelmével sokan nincsenek tisztában. A magyar rendőr elárulta, hogy nagyon sokféle nyelvjárás volt használatos a kínai negyedben, amelyet egy kívülálló nem mindig értett pontosan, viszont komoly problémát okozhatott volna, ha valamit félreért, és aszerint cselekszik, ezért döntött úgy, hogy csupán annyit csinál ott, „amilyen keveset csak lehet”, nehogy nagyobb gondot okozzon, mint amekkorát megoldani szeretne az intézkedésével. Már-már vicces érdekesség, hogy a száznyolcvan oldalas eredeti szkript egyetlen epizódja sem játszódott ténylegesen a kínai negyedben, a film utolsó jelenete ugyanis a rendezővel való együttműködés során került a cselekménybe. Ez egyébként az egyetlen jelenet, amelyben mindhárom főszereplő megjelenik. Noha ez igen hatásos befejezés volt, Nicholson később azt mondta, hogy bár a saját filmjei közül a Kínai negyed az egyik kedvence, de a végét nem szereti.

chinatown05_1.jpg

Noah Cross és Jake Gittis (John Huston és Jack Nicholson)

S ha már ennyire belemerültem a forgatókönyv részletezésébe, akkor itt ejtek szót két kihagyott jelenetről is, melyeket feltehetően az amúgy is terjedelmes játékidő (a végleges verzió 125 perces) csökkentése érdekében mellőztek. Az elsőt még a forgatás előtt húzták ki a szövegből. A nyitójelenetben Curly megnézi a felesége hűtlenségét bizonyító fotókat Gittes irodájában, és elkeseredettségében kijelenti, hogy meg fogja ölni az asszonyt. Jake erre azt mondja neki, hogy ne tegye, mert nem elég gazdag ahhoz, hogy megússzon egy gyilkosságot. A film bemutatásának huszonötödik évfordulója alkalmából, 1999-ben Towne azt nyilatkozta, hogy megbánta, amiért ezt a rövid részt kihúzta a filmből. Szerinte ugyanis Jake válasza gyakorlatilag a film témájának megelőlegezése: a dúsgazdag Noah Cross megöli a vejét, Hollis Mulwray-t, vagyonának köszönhetően azonban megússza a gyilkosságot. A másik kihagyott jelenet szintén nem volt hosszú, és dramaturgiai szempontból nem volt olyan szimbolikus jelentősége, mint az elsőnek. Miután megtalálják Mulwray holttestét, Escobar hadnagy azt mondja Gittesnek, hogy nem érez különösebben nagy részvétet az áldozat iránt, mivel unokatestvére meghalt a Van der Lip-gát katasztrófájában, amiért Mulwray-t tartották felelősnek. A Faber and Faber az Egyesült Királyságban 1998-ban kiadta a forgatókönyvet, amely tartalmazta ezt a jelenetet is.     

chinatown06_1.jpg

Roman Polański és Jack Nicholson a forgatáson

Ki legyen a rendező?

A Kínai negyed megrendezését több neves alkotónak is felajánlották, mint például Mike Nicholsnak, Peter Bogdanovichnak és a film noir egyik nagy egyéniségének, John Hustonnak, de egyikük sem vállalta, ámbár Bogdanovich ezt utólag megbánta. Robert Evans producer nem nagyon kapacitálta egyiküket sem, mert szerinte ez a történet „európai látásmód”-ot igényelt. Kiszemeltje a lengyel Roman Polański volt, aki 1968-ban már rendezett egy kasszasikert a Paramountnak, a Rosemary gyermekét. A bökkenőt az jelentette, hogy Polański állapotos felesége, Sharon Tate meggyilkolását (1969) követően elhagyta az Egyesült Államokat, és nem akart visszatérni oda, ráadásul ugyanabba a városba, ahol a tragédia történt. Evans azonban tudta, hogy a pénz mindent felülír, és két bukás, a Macbeth (1971) és a Micsoda? (1972) után Polańskinak égetően nagy szüksége van arra, hogy egy új sikerfilmmel megerősítse a helyét a filmvilág élvonalában. A Kínai negyed ennek lehetőségét jelentette, s Evans abban reménykedett, hogy Polański engedelmesen meg fogja valósítani az ő produceri elképzeléseit. A rendezőt gyors egymásutánban, de állítólag a másik tudta nélkül hívta fel Jack Nicholson és Robert Evans. Mindketten ugyanazt a projektet ajánlották fel neki, és mindketten hangoztatták, hogy ez egy olyan forgatókönyv, amelyért Polańskinak érdemes visszatérnie Los Angelesbe. A direktor jól ismerte Nicholsont, szeretett volna dolgozni vele, viszont sokáig nem talált megfelelő témát. 1968-ban felmerült, hogy Jack játssza el a férjet a Rosemary gyermekében, ám Polańskinak akkor még az volt a véleménye, hogy cimborája nem eléggé karizmatikus színész. A baráti rábeszélésnek köszönhetően a rendező beadta a derekát, és Los Angelesbe utazott, hogy konzultáljon a forgatókönyvíróval, a producerrel és a főszereplővel.        

chinatown07_1.jpg

Jake és Evelyn az ágyban (Jack Nicholson és Faye Dunaway)

Polański nem sokat lacafacázott. Közölte a szerzővel, hogy alapvetően tetszik neki a szkript, mégis elengedhetetlennek tartja, hogy átírják. Towne-nak nem volt ínyére a dolog, és munka közben örökösen akadékoskodott. Évek múlva mégis azt nyilatkozta, hogy valójában nem voltak közöttük igazán nagy konfliktusok, mert az első perctől lenyűgözte őt Polański óriási tehetsége és magával ragadó személyisége, és utólag belátta, hogy a változtatások mindegyike indokolt és jó volt. A rendező két motívum megírásához mindenképpen ragaszkodott: ahhoz, hogy Evelyn és Jake lefeküdjenek egymással, és ahhoz, hogy a nő meghaljon. Az eredeti befejezés szerint ugyanis Evelyn lelövi az apját, és elmenekül a lányával, amit Jake segít elő azzal, hogy félrevezeti a rendőrséget. (Mások úgy tudják, Evelyn és Jake kart karba öltve hagyták volna el a helyszínt a Los Angelesben oly ritka hóesés közepette.) Fontos változtatás volt az is, hogy Polański elhagyta Gittes narrációját, mert azt akarta, hogy a detektív menet közben derítse fel az ügyet, és a közönség is csak annyit tudjon, amennyit a főszereplő. (A film noirok egyik fő ismérve egyébként épp a narráció lenne.) Ennek megfelelően Gittes minden jelenetben szerepel, és a kamera gyakran a háta mögül veszi az eseményeket, azt érzékeltetve, hogy mindent a főhős szemén keresztül látunk. A forgatókönyvben nem szerepelt az a motívum, hogy Noah Cross hibásan ejti Jake családnevét: „Gic”-et mond „Gitisz” helyett. A Crosst nagyszerűen alakító John Huston volt az, aki többször is eltévesztette a helyes kiejtést, és innen jött az ötlet, hogy a színész hibáját a figura jellemzésére használják fel. Polański megengedte Nicholsonnak az improvizációt, hogy kijavítsa Cross kiejtését. Towne utólag cáfolta, hogy szándékos alkotói elhatározás eredménye lenne az, hogy bizonyos páros motívumokban disszonancia érvényesül, mert szerinte csupán véletlenekről van szó: egy szemüveg, melynek egyik üvege törött, Gittes orrlyukai, melyek egyikét felhasítják, Evelyn egyik szemének apró hibája, anya és vérfertőzésből született lánya, az autó két hátsó lámpája, melyek közül az egyik törött stb. Általános szakmai vélemény szerint a Kínai negyed minden idők egyik legtökéletesebb forgatókönyve, amely ma már tananyag a legjelentősebb filmfőiskolákon.    

chinatown08_1.jpg

Jake a kulcsfontosságú helyszínen (Jack Nicholson)

Jack Nicholson

Evansnek nem volt kifogása az ellen, hogy az egyre népszerűbb és kiemelkedően tehetséges Jack Nicholson játssza a főszerepet, akire A nagy Gatsby kapcsán is gondolt, elvégre ő is barátságot ápolt a színésszel. Nem sértődött meg azon se, hogy Nicholson épp azért utasította vissza A nagy Gatsbyt, mert nem értett egyet azzal, hogy Daisyt a producer felesége, a Love Story (1970) hősnője, Ali MacGraw játssza, noha Evans neki szánta a Kínai negyed női főszerepét is. Polański is tökéletesnek tartotta Jacket a Kínai negyed férfi főszerepére, munkakapcsolatuk mégis rosszul indult. A rendezőnek az volt a véleménye, hogy Nicholson nem fordít elég figyelmet a szerepére, és a felvételek szünetében inkább kedvenc kosárlabdacsapata, a Lakers mérkőzéseit nézi a tévében. Az egyik forgatási napon Polański elhatározta, hogy véget vet ennek a helyzetnek, amelyben veszélyeztetve érezte rendezői tekintélyét. Bár a következő jelenethez nem volt azonnal szüksége a színészre, mégis utánament, és egyszerűen kihajította a tévékészüléket Jack öltözőjének ablakán. (Más források szerint egy baseballütővel szétverte.) A felháborodott Nicholson bevágta magát az autójába, és szó nélkül elhajtott a forgatásról. A helyzetet állítólag még aznap tisztázták, és az incidens ellenére végül szoros barátság alakult ki a két művész között. Nicholson belátta, hogy Polańskinak különösen fontos ez a film, és elég tehetséges ahhoz, hogy mesterművet alkosson belőle, a rendező pedig megtanulta, hogy bele kell törődnie abba, hogy még ő sem állhat Jack és a Lakers közé. Nicholson egyébként annyira komolyan vette a szerepét, hogy később visszautasított minden olyan filmajánlatot, amely detektívszerepre szólt, mert úgy érezte, a típust Gittesnél jobban úgysem tudja eljátszani.

chinatown09_1.jpg

Jake beleütötte az orrát valamibe, amibe nem kellett volna (Jack Nicholson)

Hogy jobban beleélje magát a szerepbe, Jack mindig egy pólót viselt az öltözéke alatt, amelyre a figura nevét írta. A póló sosem látszott, neki viszont segített a beleélésben. A forgatáson Nicholsonnak két kifejezetten veszélyes jelenete volt, melyek ráadásul egymást követték a cselekményben. Az egyik, amikor az éjszakai megfigyelést folytató Gittest elsodorja a tározóból hirtelen kizúduló víztömeg. Polański oly módon kívánta felvenni a jelenetet, amely kizárta a kaszkadőr használatát. Jack vállalta a veszélyt, de csak egyszer volt hajlandó megcsinálni a jelenetet. A másik veszélyes epizód az volt, amikor a rendező által alakított késes férfi megsebzi Jake orrát. Ehhez ugyanis egy speciális pengét használtak, amely valóban komoly sérülést okozott volna, ha Polański nem megfelelően használja. (Itt jegyezzük meg, hogy a direktor is meghozta az áldozatot ezért a mellékszerepéért, mert levágatta miatta a haját, pedig nagyon nem szerette volna.) Egy harmadik jelenet nem veszélyes volt, hanem inkább kínos. Nicholson épp akkoriban kezdte meg viharos viszonyát a modellként ténykedő Anjelica Hustonnal (a hölgy filmkarrierje csak évekkel később kezdődött), és a kapcsolatot az édesapa, a Noah Crosst játszó John Huston nem nézte jó szemmel. Anjelica épp akkor látogatta meg a kedvesét, amikor azt a jelenetet vették fel, amelyben Cross kertelés nélkül megkérdezi Gittest: „Lefeküdt a lányommal?” A kérdés természetesen Huston filmbéli lányára, Evelynre vonatkozott, ám alighanem mindkét férfi Anjelicára gondolt. Érdekességként említsük meg, hogy a történet folyamán kiderül, hogy Evelyn nemcsak a nővére, hanem az anyja is Katherine Mulwray-nek. A valóságban Nicholsonról kiderült, hogy az a nő, akit évekig a nővérének hitt, valójában az édesanyja, s akit az anyjának gondolt, az igazából a nagyanyja volt.

chinatown10_1.jpg

Evelyn első megjelenése Jake irodájában (Faye Dunaway)

Faye Dunaway

Mint említettem, a szerelmes Evans azt tervezte, hogy felesége, Ali MacGraw lesz A nagy Gatsby és a Kínai negyed női főszereplője is. Kivételes lehetőség volt ez MacGraw számára, hiszen mindkét szerep a színésznők vágyálma volt. Igen ám, de Alit is fűtötte a szerelem, csak éppen már nem a férje iránt. Időközben ugyanis belehabarodott Steve McQueenbe, akivel A szökés (1972) című filmben játszott, s az ő kedvéért otthagyta a férjét, és lemondott a két nagy filmszerepről is. A megcsalt Evans új színésznőket keresett. Faye Dunaway tökéletesnek tűnt mindkét szerepre, s A nagy Gatsbyért még arra is hajlandó volt, hogy próbafelvételt készítsenek vele (a befutott sztárok az ilyesmit általában megalázónak tartják), amelyre állítólag órákon át sminkelte magát, hogy minél meggyőzőbb legyen már a külső megjelenése is. Hiába fáradozott, mert Robert Evans nem kedvelte őt, nehezen kezelhetőnek tartotta, és nem akart vele dolgozni. A szerepet a Rosemary gyermeke főszereplője, Mia Farrow kapta, akit egyébként több kritikus utólag szereposztási tévedésnek nevezett. A Kínai negyed női főszerepére Evans Jane Fondát akarta megnyerni, sőt szóba került Julie Christie is. Polański viszont ragaszkodott Faye Dunawayhez – aki mellesleg meggyilkolt felesége egyik színészi példaképe volt –, és Evans is rábólintott a dologra, miután Jane Fonda kerek perec visszautasította a felkérést, elvégre allűrök ide vagy oda, Faye generációjának egyik elismerten legjobb színésznője volt. Dunaway visszaemlékezései szerint ő Nicholsontól hallott először a Kínai negyedről. Jack felhívta, és azt mondta, hogy ebben a készülő filmben van egy olyan ragyogó női szerep, amelyért minden színésznő odaadná a fél karját, ha eljátszhatná. Faye találkozott a kollégájával, együtt elolvasták a forgatókönyvet, s a végére Dunaway valósággal beleszeretett a szerepbe, és mindenre hajlandó volt, hogy eljátszhassa.

chinatown11_1.jpg

Robert Evans producer és a női főszereplő, Faye Dunaway

Evans ekkor bebizonyította, hogy egyszerre tud dörzsölt és kisstílű lenni. Dunaway ügynökének, Sue Mengersnek azt mondta, hogy küszöbön áll a megállapodás Jane Fondával, miközben Jane már rég visszautasította a szerepet. Végül bejelentette, hogy amennyiben Faye beéri ötvenezer dollárral, akkor ő hajlandó mellőzni Fondát. A színésznő elfogadta a sztárstátuszához képest feltűnően alacsony gázsit, Evans pedig volt annyira rosszindulatú, hogy a szerződés aláírása után bevallotta Mengersnek, hogy csak a bolondját járatta vele, mert Fonda már rég visszalépett, és Dunawaynek valójában már nem volt komoly riválisa. (Összehasonlításképpen: Nicholson gázsija tízszer ennyi volt, nem beszélve a százalékos részesedéséről, tíz évvel korábban pedig Liz Taylor már egymilliót vághatott zsebre a Kleopátra női főszerepéért.) Ennek ellenére nem az alacsony gázsi volt az oka annak, hogy a Kínai negyed forgatásán Dunaway és Polański között elmérgesedett a viszony. Polański – akárcsak Hitchcock – diktatórikus rendező volt, aki megszokta, hogy a színészek engedelmesen alávetik magukat az ő akaratának. A Kínai negyed volt az első alkalom, hogy igazi A-kategóriás sztárokat rendezhetett (Catherine Deneuve vagy Mia Farrow még nem volt befutott színésznő, amikor vele dolgoztak), akik az Actors Studióban tanulták a mesterséget, és ott nem droidokat képeznek. Dunaway sem volt hajlandó gépiesen elfogadni a rendező instrukcióit: tökéletesen érteni akarta a figurát, és a legapróbb részletekre is odafigyelt. Így például arra is, hogy hanghordozása egy olyan asszonyé legyen, aki gyerekkorától megszokta, hogy számára a pénz sosem jelent problémát. Faye állítólag örökösen a figura motivációiról faggatta a rendezőt, aki egyszer dühösen ráordított: „Csak mondd azt a kibaszott szövegedet, mert neked a gázsi az egyetlen motivációd!” (Ez egyébként elég cinikus beszólás volt Polańskitól, ha arra gondolunk, hogy a színésznő mennyire alacsony gázsiért írta alá a szerződést.) A rendező később azt állította, hogy Faye követelőzésére olykor hajlandók voltak átírni a párbeszédeket, s miután a színésznő elmondta azokat a kamerák előtt, utána már ő maga javasolta, hogy inkább térjenek vissza az eredeti dialógusokhoz.

chinatown12_1.jpg

Találkozás az étteremben (Jack Nicholson és Faye Dunaway)

Voltak persze nagyobb problémák is, mint Dunaway aprólékossága. Polański koncentrációs táborban elhunyt édesanyjáról őrzött emlékei alapján képzelte el Evelyn külsejét, ám az első sminktesztek nem nyerték el a tetszését. Türelmetlenségében maga állt oda kimázolni a meghökkent Faye-t, aki ezt a váratlan rendezői közbelépést ekkor még viszonylag jól viselte, pedig a hollywoodi színésznők a saját érdekükben mindig szigorúan ragaszkodni szoktak a saját sminkesükhöz, aki jól ismeri az arcukat, és tudja, hogyan kell hangsúlyozni az előnyöket, és leplezni a hátrányokat. A bomba az éttermi jelenet forgatása közben robbant. Polański többször is leállította a felvételt, mert Dunaway egyik hajtincse szerinte zavarta a beállítást. A fodrász nem tudta megoldani a problémát, mire az ingerült rendező odalépett a dívához, és személyesen tépkedte ki a zavaró hajszálakat. Faye türelmét vesztve felpattant, és trágár szitkok kíséretében elviharzott. A producer a munka folytatása érdekében egyeztető megbeszélést hívott össze. Polański kijelentette, hogy számára Dunaway csupán egy figura az ő sakktábláján, amelyen minden bábut saját maga mozgat, és ezt a felállást a színésznőnek el kell fogadnia, ha el akarja játszani a szerepet. Önéletrajzi könyvében Dunaway azt írta, hogy a Kínai negyed forgatásán egyetlen célja volt: minél jobb alakítást nyújtani. Ha Polański elégedett lett volna vele, ő boldognak érezte volna magát, de a rendező – egyetlen esetet leszámítva – sosem volt elégedett. A színésznőnek az volt az érzése, hogy a rendező egyáltalán nem támogatja, sőt inkább gátolja őt a szerep felépítésének bonyolult folyamatában, emberként pedig semmi tiszteletet nem tanúsít iránta. Jómagam úgy gondolom, hogy mivel Polański kezdettől fogva ragaszkodott Faye-hez, valószínűleg arról lehetett szó, hogy olyan pszichológiai helyzetet akart teremteni, amelyben a színésznő éppoly bizonytalanságban érzi magát, mint az általa játszott szereplő a történetben. Számos konfliktust generáló, veszélyes – ámbár többnyire hatásos – módszer ez, amit később Stanley Kubrick is alkalmazott Shelley Duvall esetében a Ragyogás (1980) forgatásán, és ami lelkileg tartósan megviselte Duvallt. (A férfi főszereplő ott is Jack Nicholson volt!) 

chinatown13_2.jpg

Evelyn elárul néhány dolgot az apjáról Jake-nek (Faye Dunaway és Jack Nicholson)

Az egyeztető megbeszélésen Faye garanciákat követelt arra, hogy nem kerül sor a hajszáltépkedéshez hasonló incidensekre. A sztárt három hét pihenőre küldték, visszaérkezése után viszont a forgatás majdhogynem bohózati színezetet kapott. A rendező és a színésznő ugyanis kizárólag közvetítők útján volt hajlandó kommunikálni egymással, akkor is, ha hallótávolságon belül voltak mindketten. Jack Nicholson rendkívül sajnálta, hogy a dolgok ilyen fordulatot vettek. Barátjaként tekintett Polańskira, akinek minden támogatást megpróbált megadni, ugyanakkor nagyon kedvelte Dunawayt is, akit Hollywood egyik legjobb színésznőjének tartott, és a bizalmába fogadta őt, amit élete során nagyon kevés nővel tett meg. Megkísérelte megértetni Faye-jel, hogy a színésznő és a rendező konfliktusában miért Polański oldalán áll, ám Dunaway állítólag mindig félbeszakította, ha erre terelte a szót. A színésznő szerint Jack szerette tréfálkozással megoldani a konfliktusokat, és ebben nagyon jó volt. Neki például ezt mondta: „Azt gondolod, hogy nehéz helyzetben vagy? Nézz meg engem! Életemben először játszom abszolút főszerepet, és a film háromnegyedében kötés van az orromon!” Faye is jelen volt akkor, amikor a dühös rendező szemrehányást tett Jacknek, hogy nem segít neki abban, hogy megcsinálhassa ezt a filmet. Nicholson hideg nyugalommal ezt felelte: „Roman, egyetlen oka van annak, hogy én még mindig itt vagyok, mégpedig az, hogy segítsek neked megcsinálni ezt a filmet.” Sérelmei ellenére Dunaway is kész volt mindent megtenni a filmért. A rendező például újra és újra megismételtette azt a jelenetet, amelyben Jake felpofozza Evelynt, mert szerinte a hatás életszerűtlen volt. Faye ekkor arra kérte Jacket, hogy ne imitálja a pofonokat, hanem valóban pofozza fel őt. Nicholson így is tett, utólag azonban bántotta a lelkiismeret, hogy talán túl durva volt, noha Dunaway sosem tett neki szemrehányást emiatt.  

chinatown14_1.jpg

„Hozzá ne merj nyúlni még egyszer a hajamhoz, Roman, mert tökön rúglak!” (Faye Dunaway és Roman Polański)

A legdurvább incidens állítólag még a forgatás kezdeti szakaszában történt, amikor Polański határozottan megtagadta, hogy rendkívüli pisiszünetet tartsanak. (Ekkor még Jackről azt gondolta, hogy nem szívvel-lélekkel dolgozik.) Nicholson jobb híján egy pohárba vizelt, amelyet amolyan pajkos csínyként a forgatási helyszínen hagyott, jól látható helyen egy asztalon. Polański és Dunaway között rövidesen egy újabb éles vita bontakozott ki, melynek hevében a színésznő felkapta az asztalról a poharat, és tartalmát a rendező arcába löttyintette. „Te hülye picsa, hiszen ez húgy!” – kiáltott fel Polański. „Valóban az, te kis pöcs!” – vágott vissza a díva. Nem tudni, hogy ez az eset valóban megtörtént-e, mindenesetre az eltelt évtizedek alatt a mesélők alaposan kiszínezték az anekdotát, sőt egyesek úgy tudják, hogy a színésznő a saját vizeletét használta. Ami egész biztos, hogy hosszú évek múlva kisebb médiabalhé tört ki e miatt az incidens miatt, amikor Faye látványosan faképnél hagyott egy újságírót interjú közben. A zsurnalisztát ugyanis nem nagyon érdekelték a sztár több évtizedes, összességében magas színvonalú karrierjének szakmai részletei, inkább a róla terjengő pletykákkal próbálta szembesíteni Dunawayt, beleértve ezt a pisisztorit is. A színésznő inzultálásnak tartotta ezt a hozzáállást, az újságíró pedig a távozást bizonyítéknak tekintette arra nézve, hogy Faye valóban nehéz természetű művész.

chinatown15_1.jpg

Faye Dunaway az utolsó jelenetére sminkel

Dunaway tehetségét kevesen vitatták, viszont köztudott volt róla, hogy a pontosság nem tartozik a legjellemzőbb szakmai erényei közé. A zárójelenet felvételén délután háromkor kellett volna megjelennie, de négy órát késett. Polański szitkozódott, John Huston is morgolódott, s az érdemi munka csak este tizenegykor kezdődhetett. Egyesek szerint a rendező és a színésznő közötti rossz viszony is szerepet játszott abban, hogy Polański különösen extrém halálnemet eszelt ki Evelynnek. Miután véget ért a forgatás, a direktor kijelentette, hogy soha többé nem hajlandó újra együtt dolgozni Dunawayjel, aki túl sokáig készül a szerepére, neurotikus, pontatlan, megbízhatatlan. Évekkel később valamelyest megenyhült iránta, és elismerte, hogy korábban még soha nem volt dolga olyan színésznővel, aki ennyire komolyan vette a szerepét, és egyébként is a ragyogó végeredmény a fontos, és nem az ahhoz vezető göröngyös út. Faye az önéletrajzában azt írta, hogy Polański vele való bánásmódja a szexuális zaklatás határát súrolta, ugyanakkor sosem tagadta, hogy az egyik legkiválóbb rendező volt, akivel valaha együtt dolgozott. Megemlítette azt is, hogy kettőjük bonyolult munkakapcsolatáról Polański mindig is sokkal szívesebben és gyakrabban nyilatkozott, mint ő. A filmtörténészek hajlamosak a két művész konfliktusát „az elkényeztetett hisztérikus sztár kontra zseniális rendező” iskolapéldájaként emlegetni, ám jómagam azt gondolom, a problémák mélyén szögesen eltérő munkamódszereik állhattak, melyek ütköztetése végül mégis egy emlékezetes alakítást eredményezett egy kiváló filmben.        

chinatown16_1.jpg

Gyors távozás az Albacore klubból (Jack Nicholson és Faye Dunaway)

Az operatőr és a zeneszerző

A Rosemary gyermeke forgatásán Polański kitűnő munkakapcsolatot alakított ki William A. Fraker operatőrrel, ezért vele szerette volna elkészíteni a Kínai negyedet is. Robert Evans megvétózta ezt az ötletet, mert attól tartott, hogy a két művész közötti összhang megerősödése miatt sokkal kevésbé tudná érvényesíteni a saját elképzeléseit. Polański nem erősködött, s elfogadta, hogy Stanley Cortez fényképezze a filmet. Beletörődése csak addig tartott, amíg megnézte az első musztereket. Ő ugyanis naturalista stílust akart, Cortez viszont a hagyományos, klasszikus stílust képviselte, ráadásul elég lassan dolgozott. Ezúttal Evansnek kellett engednie: Cortez ment, s a helyére John A. Alonzo érkezett. A menesztett operatőr által készített jelenetekből csupán kettőt tartottak meg: a verekedést a farmerekkel a narancsligetben – ezt egyébként John Huston barátja, Walter Brennan birtokán forgatták – és az idősek otthonából Los Angelesbe való hazakocsikázást az alkonyban. A filmzenét Phillip Lambro írta, és a Kínai negyed első, zártkörű bemutatóján még ezt hallhatták a jelenlévők. A vetítésre Polański meghívta zeneszerző barátját, Bronisław Kapert. Amikor leperegtek az utolsó képkockák, Evans megkérdezte Kapert, hogy tetszett neki a film. A zeneszerző így válaszolt: „Nagyszerű volt, csak a zenéjét kéne megváltoztatni.” Evans megfogadta a tanácsot, és szerződtette Jerry Goldsmitht, akinek mindössze tíz nap állt rendelkezésére ahhoz, hogy új zenét írjon. A kísérteties trombitaszólót Hollywood egyik legmegbecsültebb stúdiózenésze, Uan Rasey játszotta. A Paramount marketingosztálya nem volt elégedett az új zenével, és engedélyt kért Lambrótól ahhoz, hogy a Kínai negyed előzeteséhez az eredeti filmzenéből használhassanak fel részleteket. Lambro azzal a feltétellel egyezett bele a kérésbe, hogy megkapja mellőzött filmzenéje kiadási jogait. A Paramount rábólintott az alkura, de kikötötte, hogy amennyiben a zeneanyag nyilvánosságra kerül, Lambro nem használhatja a Kínai negyed címet. 2012-ben jelent meg először Lambro soundtrackje Los Angeles, 1937 címmel. Goldsmith verziója az elmúlt évtizedek során klasszikussá vált, David Lynchnek például ez a kedvenc soundtrackje.

chinatown17_1.jpg

Ida Sessions társadalombiztosítási kártyája

Bakik

A bakivadászok különösen nagy lelkesedéssel keresik a hibákat azokban a filmekben, amelyek elismert klasszikusoknak számítanak. A Kínai negyed sem kivétel, az IMDb hosszasan sorolja az opusz tévedéseit. Véleményem szerint azonban ezek többsége olyasmi, ami manapság nemhogy egy (kelet-)európai, de még egy amerikai nézőnek sem szúrna szemet: így például az, hogy a harmincas években egyes szirénák vagy a telefonok hangja nem olyan volt, mint a filmben, vagy a liftek nyomógombjai 1937-ben másmilyenek voltak. Az meg szinte minden hasonló film esetében felemlegethető, hogy olykor képmezőbe kerülnek olyan gépjárműtípusok is, amelyek a történet idején még nem léteztek. Most tehát csak azokból a bakikból nyújtok át egy csokorra valót, amelyek jogosan róhatók fel az alkotóknak, bár a film élvezhetőségét szerintem nem egyáltalán nem befolyásolják.

* Gittes másodszor is elmegy Yelburton irodájába. Míg várakozik, rágyújt egy cigarettára, amit épp akkor tesz vissza a szájába, amikor belép a szobába. Kezet fog Yelburtonnel, de a cigarettának ekkor már nyoma sincs.

* Amikor Jake a narancsligetben birokra kel a farmerekkel, napszemüvegének egyik lencséje kiesik a keretből. A képsor végén mégis úgy fekszik a földön, hogy szemüvegének mindkét lencséje a helyén van.

* A cselekmény a legnagyobb nyári hőség és szárazság idején játszódik, a narancsliget fáin azonban érett gyümölcsöket látunk. A valóságban a narancs télen érik be, és még tavasz előtt leszedik.

* Észrevehetően hajnalodni kezd, amikor a szerelmi együttlét után Evelyn hirtelen elmegy otthonról, ám amíg készülődik, Jake kitöri a nő kocsijának egyik hátsó lámpáját, hogy a sötétben is követni tudja őt. A nő megérkezése utáni események – beleértve kettőjük későbbi beszélgetését is Evelyn parkoló autójában – viszont egyértelműen éjszaka játszódnak, és nem hajnalban. 

* Jake a Mulwray-ház kerti tavacskájában találja meg Hollis Mulwray törött szemüvegét, s közben a vízben egy olyan aranyhalat látunk elúszni, amely a valóságban csak édesvízben él meg. Ám a kerti tóról később megtudjuk a kertésztől, hogy sós vizű, ami egyébként azért fontos, mert Mulwray tüdejében a boncoláskor sós vizet találnak, vagyis a férfi nem fulladhatott bele az édesvizet tartalmazó víztározóba, amint azt először feltételezték, és ahol a holttestét megtalálták.    

* Amikor Ida Sessions lakásán Gittes átkutatja az áldozat pénztárcáját, néhány pillanatra látszik a társadalombiztosítási kártyán a nő születési évszáma: 1915. szeptember 23. Ez azt jelenti, hogy a történet idején Ida csupán huszonkét éves volt, noha legalább tíz évvel öregebbnek tűnik a film elején. (Lásd a fenti illusztrációt!)

* Az utolsó jelenet helyszíne az „új” kínai negyed, amelyet 1938-ban adtak át, a film viszont egy évvel korábban játszódik.

chinatown18_1.jpg

Jake és Escobar nyomozó a tengerparti helyszínen (Jack Nicholson és Perry Lopez, középen: Lee de Broux)

A fogadtatás

A Kínai negyed ősbemutatója 1974. június 20-án volt az Egyesült Államokban, és a nagyobb nyugat-európai országokban is még abban az évben bemutatták. A kritikai fogadtatás nemcsak hogy pozitív, hanem egyenesen lelkes volt. Dicsérték a forgatókönyvet, Polański fölényes mesterségbeli tudását, a harmincas évek hangulatának tökéletes felidézését, a ragyogó operatőri munkát, a hangulatos kísérőzenét és persze a színészek alakítását, különös tekintettel a három főszereplőre. A hatmillió dollárból forgatott film több mint 29 millió dollárt jövedelmezett, vagyis a büdzsé majdnem ötszörösét. Franciaországban 1 822 631 néző látta a Kínai negyedet, Spanyolországban 1 829 559, az NSZK-ban pedig körülbelül 2 300 000. A filmet 1975-ben számos rangos szakmai díjra jelölték, ám jó néhány esetben a szintén igen erős riválisok győztek. A BAFTA-gálán tizenegy kategóriában volt esélyes a Kínai negyed, s végül háromban aratott diadalt: Polański lett a legjobb rendező, míg Robert Towne forgatókönyvírói és Jack Nicholson színészi díja Az utolsó szolgálat (1973) című filmjüknek is szólt. A Golden Globe-on hét jelölésből négyet sikerült díjra váltani: Polański, Nicholson és Towne itt is nyert, sőt dráma kategóriában is a Kínai negyed győzött. A legnagyobb pofára esést – ha szabad így fogalmazni – az Oscar-gála jelentette, ahol a filmet tizenegy kategóriában indították, de csak a forgatókönyvért járó aranyszobrot kapta meg. Többen is óriási tévedésnek tartják, hogy Faye Dunaway kimagasló alakítását egyik rendezvényen sem tartották díjra érdemesnek, noha a művésznő talán ebben a filmben nyújtotta tehetsége legjavát. Az utókor mindenesetre megpróbált igazságot szolgáltatni neki: a Premiere nevű tekintélyes amerikai szaklap minden idők 100 legnagyobb alakítása között a 36. helyre sorolta Dunaway szerepformálását a Kínai negyedben.

chinatown19_1.jpg

Jake nem tudja meggyőzni a képen kívüli Escobart (Lee de Broux és Jack Nicholson)

Az elmúlt negyvenöt év még tovább növelte a Kínai negyed ázsióját. Az Entertainment Weekly rangsorában Polański alkotása minden idők negyedik legnagyszerűbb filmje, az Amerikai Filmintézet 2007-es listáján pedig a huszonegyedik helyre került. A film vége felé elhangzó mondat, a „Forget it, Jake, it's Chinatown!” (Felejtsd el, Jake, ez a kínai negyed!) számos toplistán minden idők száz legismertebb és legnépszerűbb filmes idézete között szerepel. A Kínai negyed 1991-ben kapott védettséget mint az amerikai filmörökség kiemelkedő darabja. Az 1974. november 21-én kezdődött londoni filmvásáron a magyar filmátvételi bizottság elutasította a filmet, akárcsak a Gyilkosság az Orient expresszen (1974, Sidney Lumet) című krimit. A brit fővárosban 1976. április 26. és május 5. között is rendeztek filmvásárt, ahol Lumet filmjét már átvették magyarországi forgalmazásra, Polańskiét viszont megint elutasították. A Filmtudományi Intézet budapesti mozija, a Filmmúzeum profilja a hetvenes években kortárs filmek bemutatásával is bővült, s mivel a filmszínház lényegében önfenntartó volt, ezért nemcsak művészfilmek, hanem igényes kommersz produkciók is műsorára kerülhettek. E koncepció jegyében az intézmény jelezte, hogy a Filmmúzeum igényt tartana a Kínai negyedre. A magyar üzletkötő továbbította a vásárlási szándékot a külföldi forgalmazó, a C. I. C. (Cinema International Corp.) felé, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a filmet kizárólag széles körű forgalmazásra adják el tízezer dollárért. Korábban – például a Dekameron (1971) vagy az Éjféli cowboy (1969) esetében – a Filmtudományi Intézet hajlandó volt kifizetni a széles körű forgalmazáshoz szabott vételi árat, ami ötezer dollár körüli összeget jelentett, a Kínai negyedért kért tízezer dollárt viszont a szűkös valutakeretéből már nem tudta kigazdálkodni. A filmet végül az országos forgalmazás számára vásárolták meg az 1977 decemberében megrendezett londoni filmvásáron egy csomag részeként, amely tartalmazta többek között a blogunkban nemrég bemutatott Negyedik fázis (1974) című sci-fit is. A Kínai negyedet 1979. szeptember 27-étől játszották a magyar mozik. A hazai kritikusok inkább elutasítóan, mint lelkesen fogadták. Többségük szemmel láthatóan nem értette a film összetettségét, csupán egyszerű krimiként tekintett rá, s lényegében mindent felesleges koloncnak tartott benne, ami látszólag nem kapcsolódott szorosan a bűnügyi izgalmakhoz.         

chinatown20_1.jpg

Jake a folytatásban már előrébb lépett a társadalmi ranglétrán (Jack Nicholson)

Cinikus hekus

Robert Towne állítólag eleve trilógiát tervezett Jake Gittes életéről, s a Kínai negyed szakmai és üzleti sikere előkészítette a talajt a folytatásokhoz. Nicholsonnak sem volt kifogása az ellen, hogy újra eljátssza egyik kedvenc szerepét. Roman Polański 1977-es szexbotránya – melynek következményeként a rendező végleg elhagyta az Egyesült Államokat – viszont jelentősen visszavetette a projektet. Robert Towne a kényszerszünet idejét arra használta fel, hogy megpróbálja tökéletesre csiszolni a forgatókönyvet, melyet 1984-ben fejezett be. Közben megérlelődött benne az elhatározás, hogy ő lép Polański helyére mint rendező. 1982-es alkotása, az Egyéni rekord nem mondható ugyan átütő erejű rendezői bemutatkozásnak, mégis hihetővé tette, hogy Towne képes lehet a Kínai negyed folytatásának megrendezésére is. Towne, Evans és Nicholson 1985-ben létrehoztak egy közös filmtársaságot T. E. N. (vezetéknevük kezdőbetűi) néven, hogy megvalósítsák a filmet, és megállapodtak a Paramounttal a forgalmazásról. 1985 májusára felépültek a díszletek, kezdődhetett volna a forgatás, amikor kiéleződtek a trió közötti művészi nézeteltérések. Az ötvenes években Robert Evans szerepelt néhány filmben, s mivel színészi ábrándjait sikertelensége ellenére sem adta fel, szerette volna eljátszani Jake Berman szerepét. Towne ugyan nem találta őt erre alkalmasnak, mégis beleegyezett, ám a hiú Evans hallani sem akart arról, hogy a negyvenes évek divatjának megfelelően levágassa a haját a szerephez. A producert végül kitették a vállalkozásból, mire a Paramount felmondta a forgalmazásról kötött megállapodást, mert a fejesek attól tartottak, hogy további komoly problémák merülhetnek fel. (Lehetett ebben valamiféle szolidaritás is, mert mint korábban említettem, egy időben Evans volt a Paramount elnöke.)

chinatown21_1.jpg

A két Jake (Harvey Keitel és Jack Nicholson)

A nyolcvanas évek végén Nicholson visszatért a projekthez, megszerezte egykori társai beleegyezését, és ezúttal ő döntött úgy, hogy nemcsak a főszerepet játssza el, hanem a rendezést is magára vállalja. Elképzeléseinek nem felelt meg teljesen Towne forgatókönyve, így azt több helyen is átírta. Mint arról fentebb szó volt, a Kínai negyed történéseit eredetileg Jake narrációjában ismertük volna meg, de Polański elvetette az ötletet, a folytatás esetében Nicholson mégis ezt a megoldást választotta. Bermant Harvey Keitel játszotta. Az eredeti film néhány szereplője visszatért a második részben is: Perry Lopez, James Hong, Joe Mantell és Allan Warnick. Faye Dunaway vállalta, hogy elmondjon néhány mondatot abban a jelenetben, amelyben Jake visszaemlékezik Evelynre. A filmet 1990-ben mutatták be az Egyesült Államokban The Two Jakes (A két Jake) címmel. Sem a kritikusok, sem a nézők nem fogadták túl lelkesen, ezért a trilógia harmadik része, a Gittes vs. Gittes soha nem készült el. A hazai mozik nem játszották a második részt, amely nálunk először videokazettán került forgalomba Cinikus hekus címmel. A magyar szinkront egy súlyos baki teszi kínossá: Jake Gittes nevét végig „Gic”-nek ejtik „Gitisz” helyett. Ahogy fentebb szó volt róla, a Kínai negyedben fontos motívum, hogy a gátlástalan Noah Cross – talán szándékosan eltévesztve – „Gic”-nek ejti Jake családnevét, amit Jake a helyes kiejtésnek megfelelően mindig kijavít „Gitisz”-re.

chinatown22_1.jpg

Jake kitartóan nyomoz (Jack Nicholson)

Így látták ők

„S hogy a Kínai negyed mégsem igazán jó film? Ez tán a témát, a kort, a bűnügyet hol komolyan vevő, hol attól elemelkedő s azt egy bizonyos távolságból ironikusan szemlélő furcsa alkotói módszer belső ellentmondásaiból fakad, a hol a harmincas évekbe, hol a chandleri világba túlságosan belefeledkező hosszadalmas jelenetekből vagy tán abból, hogy Polański – a végig hatalmas mesterségbeli tudást eláruló filmben – rendezői koncepciója rovására tett engedményeket a saját világot teremtő színésznek, Jack Nicholsonnak.”

(V. P.: „Kínai negyed”. In: Magyar Nemzet, 1979. szeptember 27., 4. o.)

chinatown23_1.jpg

A gátlástalan Noah Cross és a cinikus hekus (John Huston és Jack Nicholson)

„A filmbeli milliomost John Huston, a legnagyobb hollywoodi »nagyágyúk« egyike játssza: pudvás érzéketlensége mögött beteges és kegyetlen hatalomvággyal és elferdült szexuális ösztönökkel, amelyek a vérfertőzés irányába taszítják, s amelyet – beidegződött természetességgel – egyszerűen »megenged magának«, minthogy se égen, se földön semmi sem létezhet, ami gátat emelhetne korlátozhatatlan hatalmának. Lányát, a tragikus sorsú özvegyet Faye Dunaway játssza, a Bonnie és Clyde hősnője, akit utoljára A Keselyű három napjában láttunk. Változatlanul tüneményesen jó színésznő: nem is lehet pontosan meghatározni, hogy mitől, de abban a pillanatban, amikor megjelenik a vásznon, vibrálni, izzani kezd körülötte a levegő. (Alakítása különben Oscar-díjat kapott.) Partnerét, a film hősét, a magándetektívet Jack Nicholson, a Foglalkozása: riporter, s a Száll a kakukk fészkére férfi főszereplője alakítja. A szabványfigurából, egy Perry Mason-szerű magánnyomozóból élő embert tud formálni, akinek még azt is elhisszük, hogy igazi érzelmei vannak. A Kínai negyed tehát vérbeli krimi, a műfaj mesterfokon megvalósított terméke, amelyből azonban egyértelműen kiderül, hogy az amerikai alvilág milyen szoros kapcsolatban állt (vajon csak a múltban?) a rendőrséggel, s a nagyvárosok hatalmi apparátusával. Polański sztárparádéval, kitűnő színészvezetéssel, John Alonzo mesteri operatőri munkájával a műfaj egyik legsikerültebb darabját forgatta.”

(Geszti Pál: „Kínai negyed”. In: Magyar Hírlap, 1979. szeptember 27., 10. o.)

chinatown24_1.jpg

Evelyn, a rejtélyes özvegy (Faye Dunaway)

„Gyakorta úgy tetszik, mintha az egyébként biztos kezű művész külön-külön rakná fel a vászonra a színeket. Jó vastagon a kriminalisztikai érdességű – és érdekességű – alapot, erre a jócskán elütő pasztellt – a tucateseteket feldolgozó magándetektív és az unatkozó szépasszony érzelmes románcát –, majd a feltűnően ellentétes színeket egybemosó (társadalmi) mázt. Alighanem a különös »ecsetkezelési« módszerrel magyarázható, hogy a cselekmény lassacskán csordogál. Pontosabban fogalmazva: amikor krimi, akkor meglódul, akkor érzékelhető – olykor még élvezhető is –, amikor viszont vérfertőzés vagy környezetvédelmi eszmefuttatás, akkor csupán elmondatik. A kettősség szokatlan a krimi egyértelmű műfajában és méltatlan a korábbi filmjeiben szintén egyértelműbb rendezőhöz. A hét csalódásához olyan színészek kölcsönözték egyéniségüket, mint Jack Nicholson és Faye Dunaway. A sajátos amerikai ízlés pedig Oscar-díjjal méltányolta a női főszereplő játékát. Los Angelesbe kéne menni ahhoz, hogy megértsem: mit ettek az ottani kritikusok ezen az unalmas, kedélybeteg filmen?”

(Zöldi László: „Kínai negyed”. In: Népszabadság, 1979. szeptember 27., 7. o. – Zöldi – akárcsak az előző kritika szerzője, Geszti Pál – téved: a női főszerepet játszó Faye Dunaway nem kapott Oscar-díjat ezért az alakításáért, ámbár jelölték az elismerésre, és meg is érdemelte volna.)

chinatown25_1.jpg

Evelyn és Jake közelebb kerülnek egymáshoz (Faye Dunaway és Jack Nicholson)

„Ami Polanski művészetének erőssége, az az emberismeret, ami gyöngéje, az a jóízlés. Úgy látom, nagyon mélyen, talán már közveszélyesen ismeri az embereket, s valószínűleg gyűlöli őket. Talán ebből származik, hogy döbbenetének már-már szadisztiko-erotikus fölhangokkal ad nyomatékot, s olyan hatáskeltési eszközökhöz folyamodik, amelyek nemcsak ízléstelenek, de művészietlenek is. […] A film ettől függetlenül dramaturgiai és színészvezetési iskolapéldány. A főszerepeket Jack Nicholson és Faye Dunaway játssza, bár itt a »játék« szó nem kifejezés. Valóságos konstrukciók ezek az alakítások: plasztikusak, körüljárhatók, ízekre szedhetők. Egy-egy némajátékuk, szemösszevillanásuk, egymás mozdulatából sarjadt gesztusuk már túllép a színművészet eszközrendszerén, s a zenei kifejezés útjain halad.”

(Tihanyi Sándor: „Humorérzék szükségeltetik”. In: Film, Színház, Muzsika 1979/39, 4. o.)

chinatown26_1.jpg

Kínai negyed (Chinatown, 1974) – amerikai bűnügyi filmdráma. Forgatókönyv: Robert Towne és Roman Polański. Operatőr: John A. Alonzo és Stanley Cortez. Díszlet: Richard Sylbert és Ruby Levitt. Jelmez: Anthea Sylbert. Zene: Jerry Goldsmith. Vágó: Sam O'Steen. Rendező: Roman Polański. Főszereplők: Jack Nicholson (Jake Gittes), Faye Dunaway (Evelyn Mulwray), John Huston (Noah Cross), Perry Lopez (Escobar hadnagy), John Hillerman (Yelburton), Darrell Zwerling (Hollis Mulwray), Diane Ladd (Ida Sessions), Roy Jenson (Mulvihill), Roman Polański (a késes férfi), Dick Bakalyan (Loach), Joe Mantell (Walsh), Bruce Glover (Duffy), James Hong (Kahn, Evelyn inasa). Magyarországi bemutató: 1979. szeptember 27.

MÉG TÖBB ROMAN POLAŃSKI!

Macbeth

Őrület

MÉG TÖBB FAYE DUNAWAY!

Reflektorfényben – Faye Dunaway: A munkamániás világsztár

Bonnie és Clyde

A három testőr, avagy a királyné gyémántjai

A négy testőr, avagy a Milady bosszúja

Pokoli torony

Anyu a sztár

A szolgálólány meséje

Érett nők dicsérete

A bejegyzés trackback címe:

https://moviecops.blog.hu/api/trackback/id/tr3015055916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.09.28. 23:36:55

most, hogy visszatértem a Kínai negyedből, egyik szemem sír, a másik nevet, azért sír, mert már megint születik egy hiánypótló írás, egy ennyire jó filmről, és SENKI nem kommentel, 35 like (most már 36) és 1700 nézettség??? WTF?

viszont nevet, mert legalább Én írhatok először, ÉN Lópicige Gáspár

nagyon furcsa a kapcsolatom ezzel a filmmel, kb. mint a Blade Runerrel, időbe telt míg felszívtam, bár sokkal jobban tetszett már elsőre is, mert megfogott a hangulata, de szerintem emészteni kell, mert van mit

anno a videózás korszakában apámék három csoportba osztották a filmeket, Tiltott, Tűrt, és Támogatott, utóbbiba tartoztak a Spencer & Hill filmek, Funes filmek, Delon, Belmondo filmek, westernek, és persze Charles Bronson

a tűrt kategóriába kb azok tartoztak, amiket nem vehettem fel, de apám, anyám nem tudott róla, és míg bele nem futott a szalagon maradhatott, de egyébként hatalmas hirig lett belőle, hogy én erre pazaroltam egy 500-1000 forintnyi helyet,

na most ez a film a tiltott kategória volt, úgyhogy ha meg akartam többször nézni, mindig el kellett csípjem a tévében, ami jó későt jelentett, általában este 10-11 után, a tévések hasonlóan gondolkodtak mint apámék

szerintem emiatt a film miatt szerettem meg a noirok világát, jóval előbb láttam mint a Máltai sólymot, vagy bármi más detektív történetet, én szeretem a folytatását is, fel se merült bennem, mennyi idő eltelt a két film közt, ahogy hazamentem le is vettem a házi tékából és megnéztem, magyarul, dacára a helyenként hülye fordításnak, ami még az utolsó mondatra is rányomja a béllyegét, Tahi Tóth egész egyszerűen zseniális választás volt Nicholsonnak

hiányolom azonban a kritikából John Hillermann laudálását, aki ugye később mint Higgins lett ismert, pár mondatot megérdemelt volna
valamint a nagyon jó trükköket is, amiket külön imádtam ebben a filmben, az óra kocsikerék alá helyezése, a trükközés a névjegykártyákkal, a lapkitépés (ez utóbbi kettőt hányszor bejátszottam én is :D) és még sorolhatnám, szóval Gittes egy minden hájjal megkent kis geci, aki Raymond Chandler hősével ellentétben fő bevételi forrását épp a válási ügyekből szerzi

kicsit lehetett volna fejtegetni a film címét is, és a Kínai negyedet, ahová a végén mégis csak eljutnak, kemény 4 teljes perc erejéig

de így is jó volt, tetszett, jó írás, és bár nem annak szántad nagyon szép születésnapi ajándék volt ;)

U.I.: a soha el nem készült harmadik rész forgatókönyvét később Robert Zemeckis vette meg, és nagyon durván átírta, lényegében csak a gonosz motivációját és tervét megtartva, aztán megcsinálta belőle a maga neo-noirját a Roger Nyúl a pácbant

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2019.09.29. 09:38:44

@scal:

Szia Első Kommentelő, alias Lópicige Gáspár! :)

1700-as nézettség?! Ez bizony bombasiker a Szexmisszióhoz képest, amelyet talán 120-an láttak, és kérdéses, hogy hányan voltak, akik el is olvasták. Számomra mindig is nagy misztikum volt, hogy mi az érdekes az olvasóknak. Olyan szövegeim, amelyektől nem reméltem túl sokat, és nem is sorolom a legjobbjaim közé őket, olykor meglepően jól muzsikáltak, míg olyanok, amelyekbe sok időt és energiát öltem, és elégedett is vagyok velük, jóval szerényebb érdeklődést keltettek. Hát ez van, talán ez a Kínai negyed is egy „sleeper hit” lesz... :)

Minden szavaddal lényegében egyetértek, ebben a filmben még a legkisebb mellékszereplő is remek, legyen szó Yelburton titkárnőjéről (a kiváló Tábori Nóra a szinkronja, ha jól emlékszem), az aktakukacról a telekkönyvi hivatalban vagy éppen Sophie-ról, Gittes titkárnőjéről. Mindenkit jogosan lehetne fényezni.

Erről a filmről évekkel ezelőtt a Wikipédián írtam először, amikor egészen fontos alkotók és filmek hiányoztak az on-line enciklopédiáról. (Csak az olaszokat nézve: nem volt külön szócikke például Antonioninak és Pasolininek, Sophia Lorennek és Gina Lollobrigidának.) Amolyan tűzoltó módszerrel gyártottam a szövegeket, köztük a Kínai negyedről is, és ezeket kezdtem később felturbózni a Filmbook, majd a MovieCops számára.(Ennek a folyamatnak tán még a közepén se tartok.) Amikor évekkel ezelőtt Londonban jártam, megvettem a Kínai negyed 25. évfordulós DVD-jét (Magyarországon nem hozták ki), egy-egy vaskos könyvet Polanskiról és Nicholsonról, egy itthoni filmes ismerőstől pedig megkaptam Dunaway önéletrajzi könyvét.

Szóval évekig tervezgettem, hogy ezen remek forrásművek alapján milyen új, a legmagasabb igényeket kielégítő, részletes szöveget fogok majd írni a blogba, és ezek a források különféle on-line oldalakkal ráadásul folyamatosan gyarapodtak. Az idő múlásával egyre inkább sziszifuszi munkának tűnt a dolog: mindig halogattam a kezdést, amikor majd jobban ráérek, de ilyen időszak nem nagyon volt. Végül úgy voltam vele, hogy vagy elkezdem, és lesz, ami lesz, vagy örökre ábránd marad az egész. Hát ez lett belőle. Nem egészen egyezik azzal, amilyennek a fejemben elterveztem, de minden fontosabb infót sikerült beleszuszakolnom. Ha a fogadtatásra gondolok, akkor azzal vigasztalom magam, hogy ennél több időt kár is lett volna beleölni. :)

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.09.29. 20:44:36

A Kínai negyed az a film, ami MINDEN adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy nekem tetsszen, sőt, nagy kedvencem legyen. És... ez mégsem történt meg sosem. A műfaj, a stílus, a rendező, a színészek, a figurák, a kor, a történet, a téma mind erre predesztinálná - de valahogy nem, pedig jópárszor nekivágtam már a megnézésének az elmúlt évtizedekben, de hiába. Személyes mozivilágom nagy rejtélye.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2019.09.29. 21:20:26

@wmitty:

Rá kell éreznie az embernek. Dunaway, Nicholson, Polanski ide vagy oda, elsőre engem se nyűgözött le maximálisan (jó, tizenöt éves voltam akkor), de aztán évek múlva nagyon megkedveltem, és egyike lett örök favoritjaimnak. De az is igaz, hogy vannak nagy filmtörténeti klasszikusok, amikre és akikre meg én nem bírtam ráhangolódni hosszú évek alatt sem... :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.09.29. 23:19:50

te mit tennél azzal, aki azt mondja, hogy rohadj meg? ugye kiszúrnád a fél szemét? :D (jah az egy másik film)

Cicamica, állj csak meg, beleütjük az orrunkat mindenbe nem igaz Cicamica?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2019.09.30. 06:22:55

@scal:

Tele van jó dumákkal, és pergő dialógusokkal az egész film. Egy másik kedvencem:

JAKE: Csak nem akarsz zsarolással vádolni?
ESCOBAR: De igen.
JAKE: Hülyébb vagy, mint amilyen hülyének én teszerinted tartalak.

A mottónak választott idézetet is nagyon szeretem, mert Evelyn válasza a felszínen mindössze szellemes, valójában azonban van mélyebb tartalma is, hiszen már akkor sejtjük, hogy igazából a nő az, aki nem őszinte.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2020.07.25. 14:53:03

Polanski úgynevezett jelentős filmjei közül a Kínai negyed fogott meg a legkevésbé, pedig mind a neo-noir alműfaját (ebben Dennis Hopper 1990-es rendezése, a Forró nyomon a kedvencem), mind a főszereplő-gárdát nagyra tartom. Amikor először láttam, végig azt vártam, hogy egyszer csak történik valami olyasmi, ami falhoz vág, de nem történt, és a szörnyű családi titok sem lepett meg. Túlságosan kimunkált és hidegen profi nekem az egész, nem tudtam belefeledkezni, ráadásul Nicholson orrtapasza is zavart... :) Viszont - perverz módon - minden percét élveztem Polanski előző filmjének, a Micsoda? című 1972-es elmebeteg szatírának, amelyet szinte mindenki utál, vagy nem tud mire vélni. :)

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.07.25. 18:08:10

@Teakbois:

Túl azon, hogy mit gondol az ember a magánemberről, az kétségtelen, hogy Polanski elég jó rendező, bár nem minden filmje jött be nekem. A Kalózok, A halál és a lányka vagy a Szellemíró például nem igazán vett le a lábamról.

Először a Kínai negyed se tetszett (milyen hülye film az, amiben Faye Dunaway meghal, pláne ilyen brutális módon?), de aztán nagyon megszerettem, és valahányszor újra megnézem, minden percét élvezem, tökéletesen átadom magam a hangulatának. Nekem ez az a film, amelynek szinte már a teljes dialóglistáját (a magyart) fejből vágom. :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2020.07.25. 19:18:14

A halál és a lányka volt Polanski utolsó érdekes felvillanása számomra, a Szellemírótól kezdve pedig egyenesen rettenetes filmeket csinál. Nem tudom, hogy jutott idáig... Mióta szakított a nyugtalanító hangulatú témákkal, árnyéka önmagának. Brian De Palma is hasonló utat járt be: miután felhagyott Hitchcock és Argento utánzásával, előbb váltakozó színvonalat produkálóvá, majd érdektelenné vált.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.07.25. 20:21:50

@Teakbois:

Igen, kb. én is így látom. Brian De Palmáról azért írni fogok (pár éve már elkezdtem, csak félbehagytam, valahol talán megvan még), mert a Carrie-től a Carlito útjáig tartó korszakában voltak kifejezetten jó filmjei is. (Nem A sebhelyesarcúra gondolok, azt kifejezetten nem szeretem.)

A halál és a lányka nekem azért nem igazán tetszett, mert ezt a kamaradráma hangulatot Polanski a Kés a vízben esetében szerintem jobban csinálta. A halál...-ban nekem túl sok volt a politika, meg ez a „emberbőrbe bújt Sátán komolyzenét hallgat” számomra legalább akkora közhely, mint „a Főgonosz folyton macskát simogat” :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2020.07.25. 21:08:31

@Field64:

"A halál...-ban nekem túl sok volt a politika, meg ez a „emberbőrbe bújt Sátán komolyzenét hallgat” számomra legalább akkora közhely, mint „a Főgonosz folyton macskát simogat” :)"

A komolyzenére gerjedő szemétláda kliséjétől én is kiborultam, sokat levon a mű értékéből. :)

Én De Palma korai filmjeit is kedvelem, sőt jobban, mint a Carrie-t, amelynek az utánzatai közül pár sokkal jobban tetszett az inspiráció forrásánál (pl. Brice Mack 1978-as Jenniferje). Az 1974-es A Paradicsom fantomja az egyik kedvenc filmem De Palmától, részben Paul Williams zseniális dalai miatt. Biztosan sort kerítek rá valamikor a blogon a Rockmozi rovatban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.07.25. 21:58:58

De Palmától nálam a Gyilkossághoz öltözve, a Halál a hídon, az Alibi test, az Aki legyőzte Al Caponét és a Carlito útja a legesélyesebbek. De nem reménytelen a Carrie meg a The Fury sem.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2020.07.26. 09:50:53

A Fury kitűnő film, szerintem De Palma legjobbjai közé tartozik. A Carlito útját nemrég láttam először (nagyon kevés 1990 utáni filmet nézek ugyanis), és a legelején és a legvégén látható, a "paradicsomi" turistareklám által okozott idilli élet-vízió legalább akkora bődületes klisé, mint a komolyzenét favorizáló rohadék A halál és a lányká-ban. :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2020.07.26. 09:54:57

Az Albi testről valószínűleg nem fogok írni, viszont esélyes egy interjú azzal, aki eredetileg Melanie Griffith szerepét kapta volna, de végül Hollywood bekeményített, és De Palma az eredeti elképzelése felcukrozására kényszerült (részben emiatt, részben az ekkoriban tetőző Hitchcock-epigonsági vádak miatt döntött úgy, hogy teljesen más irányba mozdul el az Alibi test után).

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.07.26. 10:26:06

@Teakbois:

Beszélgetés Sylvia Kristellel? :)

Ugyanis javában dolgozom a Perifériáról szóló írásomon is , és épp tegnap írtam meg hozzá a mini életrajzot Sylviáról. Persze ehhez kicsit utánanéztem a művésznőnek a neten, hogy találok-e valami olyasmit, amit eddig nem tudtam róla. Meglepődve láttam, hogy meghiúsult filmjeinek listája hovatovább érdekesebb és igényesebb, mint a megvalósultaké. Köztük van az Alibi test is, bár azt nem részletezték, hogy Melanie Griffith vagy Deborah Shelton szerepét szánták-e neki. Arról is meghökkenve értesültem, hogy az erotikus szerepeiről elhíresült Kristelnek dublőrje volt egyik legsikeresebb filmje, a Magánórák erotikus jeleneteiben. :)

Az Alibi test egyébként kitűnő blogtéma, rengeteg ötlet van benne, biztos, hogy jó szöveget is össze lehet hozni belőle, ha képes leszek rá. Pár éve elkezdtem, vagy három bekezdést meg is írtam belőle, de aztán valamiért félretettem. Nem töröltem le, még megvan a gépen, szóval ha jön az ihlet, tudom folytatni. :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2020.07.26. 11:26:43

@Field 64:

Az Alibi test női főszerepeit eredetileg felnőtt filmes sztároknak szánta De Palma (akik között több kitűnő igazi színésznő is akadt akkoriban), a film pedig nem giallo/Hitchcock keverék lett volna, hanem Annette Haven addigi életútjának feldolgozása, és ő maga alakította volna Griffith, azaz a saját karakterét. A gyártó azonban a forgatás kezdete előtt visszakozott, így teljesen újra kellett írni a forgatókönyvet, Haven pedig afféle fájdalomdíjként "különleges tanácsadói" munkakörben vehetett részt a forgatáson, Griffith karakterét kellett kidolgoznia a színésznővel. Érdemes megjegyezni, hogy amíg nem beszéltem Havennel, azt hittem, Deborah Shelton szerepét szánták neki, ő ugyanis igencsak hasonlít Havenre, akár testvérek is lehetnének. De Palma olyannyira meghunyászkodott a stúdió fejesei előtt, hogy a film beharangozásakor végig azt nyilatkozta, hogy Haven volt a legjobb a meghallgatásokon (amiken Griffith is részt vett), aztán az "újratervezés" és a film mozikba kerülése után már azt, hogy Griffith volt a legjobb. Nincs semmi bajom Griffith-szel, de elég megnézni fejenként két-három szerepben a két színésznőt, hogy nyilvánvalóvá váljon, Griffith fele annyi színészi tehetséggel sem rendelkezik, mint a nem épp mainstream vonalon mozgó kolléganője.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.07.26. 11:47:33

@Teakbois:

Nem ismerem Annette Haven munkásságát, de bízom benne, hogy te majd kedvet csinálsz hozzá.

Melanie-val nekem sincsen különösebb bajom, de azért azon meglepődtem, amikor pár éve valamilyen nem is jelentéktelen filmes eseményen életműdíjat kapott. Nekem valahogy nem tűnt fel, hogy egy különösen figyelemre méltó és igényes életmű bontakozott volna ki általa az elmúlt évtizedekben, de lehet, hogy csak nem voltam elég figyelmes és jóindulatú. Az Alibi testben viszont szerintem kifejezetten jó volt.
süti beállítások módosítása